“Ne sme biti političkog uticaja na Komisiju za istinu i pomirenje”

Komisija za istinu i pomirenje neće biti zamena za dijalog, ali će mu doprineti, kazao je u Gračanici predsedavajući Pripremnog tima Ardijan Arifaj. Na sastanku koji je održan sa predstavnicima civilnog društva poručeno je da Komisija ne sme biti pod političkim uticajem, ali da mora imati podršku centralnih institucija i svih strana na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Predstavnici Pripremnog tima Arifaj i Idrizi sa portparolom Oebsa Senadom Šabovićem (Foto Kim)

Pripremni tim za formiranje Komisije za istinu i pomirenje, čije članove je predložio kosovskih predsednik Hašim Tači, poslednjih dana održava sastanke sa predstavnicima civilnog društva kako bi čuo njihova mišljenja i preporuke koje će eventualno biti usvojene tokom rada Komisije. Danas je održan sastanak u Gračanici.

I pored mišljenja da je ova ideja došla kasno, Ardian Arifaj smatra da, ukoliko se odlaže njeno formiranje, da će biti još kasnije za istinsko pomirenje na Kosovu. Arifaj je naglasio da Komisija neće biti zamena za pregovarački proces između Beograda i Prištine.

“Ovo nije zamena za dijalog između Kosova i Srbije, ovo nije pomirenje između Kosova i Srbije. Ova dva procesa mogu da pomognu jedan drugom. Ako se postigne dogovor, to će biti od pomoći procesu pomirenja na Kosovu i obrnuto. Svaki pozitivan korak koji mi ovde napravimo prema pomirenju će uopšte pomoći i dijalogu, ali će ostati odvojeni procesi”, kazao je Arifaj.

Član Komisije Abdulah Ferizi poručuje da je došlo vreme da se razgovara o onome što se desilo na Kosovu.

“Svi znaju šta se zapravo desilo, ali zapravo nije da svi znaju, zato što ovi individualci ili ovo društvo nije selo zajedno, da pričaju šta se to desilo i da razume šta se to zapravo desilo. Tako da, mi hoćemo da umesto što očekujemo da svi znaju našu priču, da mi sami, pre svega, sednemo i razumemo našu priču”, rekao je Ferizi.

Pripremni tim za formiranje Komisije za istinu i pomirenje broji devet članova, četvoro iz centralnih institucija i petoro predstavnika nevladinih organizacija. Srpsku zajednicu predstavlja Jovana Radosavljević sa severa Kosova.

“Sama Komisija ima za cilj da adresira prvi stub, odnosno pravo da se zna, ali ne i pravo na pravdu, tako da je cela ideja Komsije da otvori platformu za jedan dijalog između zajednica o onome šta se dešavalo u prošlosti”, navodi Radosavljevićeva, uz napomenu da će to biti veoma težak zadatak.

Predstavnici srpskog civilnog društva imali su brojne preporuke za članove pripremnog tima, ali ona najvažnija je da ovo telo nikako ne sme potpasti pod politički uticaj.

"Jedna od najbitnijih stavki je da sam mandat Komisije ne sme imati bilo kakvog uticaja na tekuće ili neke od budućih sudskih procesa na Kosovu“, rekao je izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević.

Novinarka portala Gračanica onlajn Anđelka Ćup nije preveliki optimista.

„Komisija za istinu i pomirenje dolazi sa zakašnjenjem. Drugo, politička situacija je veoma turbulentna. Tako da sam ja potpuni pesimista da će njen rad uopšte biti prihvaćen. Treće, ne postoji iskrena želja u institucijama da ta Komisija zaživi, a i ne postoji raspoloženje, posebno među albanskom javnošću, da ta Komisija uspe sa radom“, kazala je Ćup.

Marek Antoni Novicki, nekadašnji ombudsman na Kosovu, je savetnik Pripremnog tima. Svoju ulogu u formiranju Komisije ima i OEBS. Portparol ove misije Senad Šabović, za razliku od novinarke Ćup, veruje u uspeh Komisije.

“Mislimo da je zdrava priča, mislimo da ima dobru šansu. Još uvek nije sve gotovo, deo priče su ove konsultacije, ali potencijal ima“, kaže Šabović.

Formiranje Komisije za istinu i pomirenje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači. Pripremni tim je formiran pre više od godinu dana. Kako je najavljeno, on će svoj rad zaokružiti nakon 18 meseci. U toku je priprema finalnog dokumenta o radu buduće Komisije.

Iako je inicirana od stane Hašima Tačija, iz Pripremnog tima poručuju da će ona biti potpuno politički nezavisna. Neće, kažu, biti zavisna ni od donatora, već će se finansirati iz budžeta. Za rad Komisije će biti izdvojeno milion evra.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane