Vesti
Društvo

Nastavnicima pri kosovskom sistemu od 2023. godine 13. plata

Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti kazao je na sastanku sa predstvnicima USONK-a (Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke ) da će nastavno osoblje pri kosovskom obrazovnom sistemu počev od 2023. godine primati 13. platu.
Nastavnicima pri kosovskom sistemu od 2023. godine 13. plata
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

Na konferenciji na kojoj je prisustvoava Avdulah Hoti i kosovski ministar obrazovanja Ram Ljikaj najavljeno je da će biti potpisan kolektivni ugovor u oblasti obrazovanja, a u dogovoru sa predstavnicima Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke.

"Već neko vreme Ministarstvo obrazovanja pregovara sa USONK -om o novom kolektivnom ugovoru. Složili smo se oko svih pitanja u okviru kolektivnog ugovora za obrazovanje, precizirajući sve glavne aspekte tog ugovora, koji se odnose na zasnivanje radnog odnosa, unapređenje, kriterijume zapošljavanja, način funkcionisanja, prava nastavnika, preciziranje radnog vremena i druga važna pitanja, koja proizilaze iz Zakona o radu, ali koji su specifični za oblast obrazovanja", istako je Hoti.

Ministar obrazovanja Ram Ljikaj je poručio da će 13. plata biti dobra motivacija s ciljem postizanja boljih rezultata u obrazovanju.

"Od kada smo preuzeli mandat imamo odličnu saradnju sa USONK-om. I u vezi sa Kolektivnim ugovorom, stvorili smo zajedničku radnu grupu i intenzivno radili dok nismo došli do nacrta. Bilo je nekih diskutabilnih tačaka, o kojima smo razgovarali, ali nedavno smo zajedno postigli kompromis, imajući u obzir i situaciju stvorenu zbog pandemije, zbog opterećenja nastavnika za sprovođenje scenarija, ali i drugog administrativnog osoblja, koji rade u obrazovnim institucijama", rekao je Ljikaj.

Podsetimo, pre dva dana nakon sastanka sa sindikatom prosvetnih radnika, kosovski premijer Avdulah Hoti je saopštio da će kosovski prosvetni radnici dobiti i dva dodatka na platu, i to za mesec februar i maj.Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021