Vesti
Društvo

Nastavljena izgradnja mini-hidrocentrale u Štrpcu

Uprkos protivljenju građana, kompanija “Metkos Groupe” ne odustaje od nastavka radova na izgradnji mini-hidrocentrale u mestu Obereke, u opštini Štrpce. Jučerašnji pokušaj okupljeni meštani uspeli su da spreče, međutim, danas je ova kompanija u pratnji Specijalnih jedinica iz Uroševca i lokalnih policijaca nastavila sa započetim radovima.
Nastavljena izgradnja mini-hidrocentrale u Štrpcu
Meštani Štrpca (Foto Kim)

Više od 70 Štrpčana okupilo se kako bi izrazili svoje nezadovoljsto, ali ovog puta stiglo im je jasno upozorenje: “Svako ko se približi mašinama biće uhapšen i procesuiran”. Prema njihovim tvrdnjama, ova kompanija danas nije imala neophodno odobrenje kako bi nastavila radove.

„Svako ko se približi mašinama biće uhapšen i procesuiran“

Dvadesetak pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije i petnaest lokalnih policajaca dopratili su danas predstavnike firme „Metkos Group“ do mesta Obereke kako bi nastavili sa izgradnjom mini hidrocentrale. Kao i prethodnih meseci, meštani Štrpca – njih sedamdeset, okupilo se kako bi zaustavili radove, ali danas u tome nisu uspeli, rekao je za KoSSev meštanin Štrpca, Stojan Joksimović.

„Džipovi specijalnih jedinica stigli su danas na teren bez bilo kakvog pregovaranja i poručili su nam da imaju stroga naređenja da svako ko se približi mašinama bude uhapšen i procesuiran“, kaže Joksimović.

Meštani Štrpca, kaže, podsetili su ih da je na poslednjem sastanku na ovu temu dogovoreno da „nema nastavka radova dok se ne pronađu pravna rešenja“.

Tvrdi da im je komandir Specijanih policijskih jedinica rekao da nemaju ništa protiv njih, ali da danas neće dozvoliti bilo kakvo prilaženje mašinama i zaustavljanje radova. Poručeno im je da se obrate svojim opštinskim zvaničnicima, da „oni sada nemaju ništa sa njima“.

„Međutim, ovde na sceni je pre svega jedan javašluk i demonstracija sile, gde nas oni šalju kod naših pretpostavljenih i kažu da sada ništa nemamo sa njima. Mi smo pokušali da nađemo neke zvaničnike naše, ali nikog nismo uspeli da nađemo, potrefilo se da su svi sada na odmoru“, objasnio je.

Joksimović je naveo i to da ova kompanija danas nije imala neophodno odobrenje kako bi nastavila sa radovima.

„Oni nemaju ništa, dobili su neki dopis, imejl nekog direktora urbanizma, reč je o predlogu koji je dobijen iz Prištine – koji nije overen, niti pečatiran“.

„Narod razočaran – pretpostavljeni se kriju, Srbija ćuti“

Današnju akciju policije Joksimović ocenjuje kao demonstraciju sile, ali i da dok se „bespravni radovi“ nastavljaju izostaje podrška, kako opštinskih zvaničnika tako i države Srbije.

„Danas je totalna demonstracija sile i plašim se da će ovo proizaći u krupnu problematiku jer se narod toliko razočarao da niti ga Srbija kontaktira, pomaže, daje zaleno svetlo, niti naši pretpostavljeni koji se samo kriju. Kažu da su uz narod, a niko neće ispred naroda da izađe. Igramo neko vrzino kolo – jedni nas šalju kod jednih, drugi kod drugih, a izgradnja se nastavlja bez ikakvog pravnog osnova“, kaže Joksimović.

Dva predstavnika meštana Štrpca koji još od kraja prošle godine protestuju povodom izgradnje ove hidrocentrale danas su pozvana na sastanak na kojem će se diskutovati o izgradnji hidrocentrale. Naš sagovornik poručuje da će se više o narednim koracima znati nakon tog sastanka.Ostale vesti

Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020
Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020