Vesti
Društvo

Nastavljaju se manifestacije povodom ’’Epopeje OVK’’

Manifestacije povodom obeležavanja 24. godišnjice ubistva prvog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adema Jašarija i članova njegove porodice nastavljene su i danas na Kosovu, a planirano je i održavanje svečane akademije.
Nastavljaju se manifestacije povodom ’’Epopeje OVK’’
Rifat Jašari, brat ubijenog Adema Jašarija, na svečanosti povodom obeležavanja 24. godišnjice ''Epopeje OVK''

Spomen obeležje u selu Prekaze danas su posetili i tamo položili cveće predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik parlamenta Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti sa saradnicima, kao i lideri opozicionih stranaka i nekoliko hiljada građana Kosova.

Manifestacija je počela u subotu postrojavanjem pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini, a nastavljena svečanom sednicom Skupštine Kosova i svečanim sednicama kosovskih opština.

Večeras će u Prištini biti održana svečana akademija, dok je za sutra predviđeno da prvi čas u albanskim školama bude posvećen "Epopeji OVK", a da se obeležavanje 24. godišnjice okonča manifestacijom "Noć vatre" koja će se održati uveče na centralnom trgu u Srbici.Ostale vesti

Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023