Vesti
Društvo

Nastavljaju da rastu cena goriva na Kosovu

Poskupljenje goriva na Kosovu ne prestaje. Cena nafte i benzina dnevno raste za 8 do 10 centi. Cene goriva su već dostigle preko 1,60 evra, ali vlasnici benzinskih pumpi upozoravaju da će litar nafte dostići 2 evra, prenosi Kosova pres.
Nastavljaju da rastu cena goriva na Kosovu
Ilustracija (Foto Getty Imiges)

Prema rečima predsednika Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Fadilja Berjanija, cene su danas dostigle i do 1 evro i 61 cent.

Berjani je za Kosova pres potvrdio da su postigli dogovor sa Vladom da se preispita odluka o trgovačkoj marži za vlasnike benzinskih pumpi. Prema njegovim rečima, najveća marža prodajne cene je povećana sa 6 na 8 odsto.

"Danas se cene goriva na kosovskom tržištu kreću od 1,55 do 1 evro 61 cent. A cene snabdevanja danas su 1,56 centi... Ovo su ekstremne cene, rat je uzeo danak, cene su enormno skupe i svakog trenutka postaju sve skuplje... Što se tiče cena da li će ići na 2 evra za litar nafte, trend pokazuje da će cene rasti i dostići 2 evra, u Albaniji je već dostiglo 2,20, pa se očekuje da će to biti i na Kosovu", naglašava on za Kosova pres.

Prema Berjanijevim rečima, trgovci na malo postavljaju najvišu trgovinsku maržu od 6 do 8 odsto prodajne cene, dok veletrgovci određuju najvišu trgovinsku maržu od 4 do 2 odsto od prodaje.

"Odluka Vlade se mora poštovati, tražili smo da se ta odluka preispita za trgovinsku maržu, 4 odsto za uvoznike i 6 odsto za maloprodajne objekte. Sada je 2 odsto za uvoznike, 8 odsto za benzinske pumpe... Ova odluka će se uvek poštovati iako je naftni sektor oštećen, naftaši ne mogu da budu pokriveni zbog obaveza i plata za radnike, ali se odluka Vlade mora poštovati", rekao je on.

Ruska invazija na Ukrajinu ima sve negativniji uticaj na međunarodno tržište. Ovakva kriza pogodila je privredu Kosova, donoseći poskupljenje raznih proizvoda od brašna, posebno naftnih derivata.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022