Vesti
Društvo

Nastavak pretrage u Rudnici

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije naredilo je uviđaj još jedne lokacije na prostoru kamenoloma Rudnica.
Nastavak pretrage u Rudnici
Pretraga u Rudnici (Foto KPR)

Kako javlja B92, uviđaj je naređen radi nastavka pretrage terena na kom su prethodno rađena iskopavanja posmrtnih ostataka lica za koja se sumnja da su stradala tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Delovi kamenoloma Rudnica prvi put su ispitivani 2007. godine, a nakon toga 2010, 2011. i 2013. godine.

Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je 3. juna da su do sada na lokaciji Rudnica kod Raške ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 34 tela, a pretpostavlja se da su to tela Albanaca stradalih tokom rata na Kosovu.

Iskopavanja na toj lokaciji počela su 23. aprila na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Identitet nađenih tela biće utvrđen analizom DNK.

Komisija je navela da je jedan broj ekshumiranih ostataka u procesu sudsko-medicinske obrade i identifikacije na čemu radi tim sudskih veštaka iz Srbije, zajedno sa stručnjacima Euleksa, "dok predstoji dalji rad na pažljivom izvlačenju posmrtnih ostataka i njihovoj sudsko-medicinskoj obradi i identifikaciji".

U saopštenju Komisija je istakla da se nastavlja pretraživanje terena i iskopavanje uz proširivanje lokacije i nalaženje preostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su tu pokopani.Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021