Vesti
Društvo

Nastavak pretrage u Rudnici

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije naredilo je uviđaj još jedne lokacije na prostoru kamenoloma Rudnica.
Nastavak pretrage u Rudnici
Pretraga u Rudnici (Foto KPR)

Kako javlja B92, uviđaj je naređen radi nastavka pretrage terena na kom su prethodno rađena iskopavanja posmrtnih ostataka lica za koja se sumnja da su stradala tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Delovi kamenoloma Rudnica prvi put su ispitivani 2007. godine, a nakon toga 2010, 2011. i 2013. godine.

Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je 3. juna da su do sada na lokaciji Rudnica kod Raške ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 34 tela, a pretpostavlja se da su to tela Albanaca stradalih tokom rata na Kosovu.

Iskopavanja na toj lokaciji počela su 23. aprila na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Identitet nađenih tela biće utvrđen analizom DNK.

Komisija je navela da je jedan broj ekshumiranih ostataka u procesu sudsko-medicinske obrade i identifikacije na čemu radi tim sudskih veštaka iz Srbije, zajedno sa stručnjacima Euleksa, "dok predstoji dalji rad na pažljivom izvlačenju posmrtnih ostataka i njihovoj sudsko-medicinskoj obradi i identifikaciji".

U saopštenju Komisija je istakla da se nastavlja pretraživanje terena i iskopavanje uz proširivanje lokacije i nalaženje preostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su tu pokopani.Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022