Vesti
Društvo

Nastavak pretrage u Rudnici

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije naredilo je uviđaj još jedne lokacije na prostoru kamenoloma Rudnica.
Nastavak pretrage u Rudnici
Pretraga u Rudnici (Foto KPR)

Kako javlja B92, uviđaj je naređen radi nastavka pretrage terena na kom su prethodno rađena iskopavanja posmrtnih ostataka lica za koja se sumnja da su stradala tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Delovi kamenoloma Rudnica prvi put su ispitivani 2007. godine, a nakon toga 2010, 2011. i 2013. godine.

Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je 3. juna da su do sada na lokaciji Rudnica kod Raške ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 34 tela, a pretpostavlja se da su to tela Albanaca stradalih tokom rata na Kosovu.

Iskopavanja na toj lokaciji počela su 23. aprila na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Identitet nađenih tela biće utvrđen analizom DNK.

Komisija je navela da je jedan broj ekshumiranih ostataka u procesu sudsko-medicinske obrade i identifikacije na čemu radi tim sudskih veštaka iz Srbije, zajedno sa stručnjacima Euleksa, "dok predstoji dalji rad na pažljivom izvlačenju posmrtnih ostataka i njihovoj sudsko-medicinskoj obradi i identifikaciji".

U saopštenju Komisija je istakla da se nastavlja pretraživanje terena i iskopavanje uz proširivanje lokacije i nalaženje preostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su tu pokopani.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020