Vesti
Društvo

Nastava "uživo" za osnovce i srednjoškolce na centralnom Kosovu

Na snagu su stupile nove mere Vlade Kosova protiv epidemije koronavirusa, pa su na centralnom Kosovu sa radom počele škole, vrtići, ali i druge javne institucije. Policijski čas i dalje ostaje na snazi. 
Nastava
Đaci ponovo u klupama u Lapljem Selu (Foto Kim)

Prvi ili A model organizacije nastave podrazumeva da se ona kompletno odvija u školi, za sve učenike u odeljenju istovremeno. Po drugom, kombinovanom B modelu, nastava se organizuje putem neposrednog rada i onlajn, što znači da 50 odsto učenika nastavu prati u školi, a drugih 50 odsto od kuće. Određivanje učenika koji će pohađati časove na daljinu vršiće se po sistemu rotacije svake nedelje.

Direktor OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem selu Ljubiša Karadžić je objasnio kako će se od danas ponašati nastavno i drugo osoblje u svim osnovnim, ali i srednjim školama.

“Više od polovine kolektiva OŠ `Miladin Mitić` je vakcinisano, a Ministarstvo prosvete Republike Srbije je istaklo da oni koji su vakcinisani imaju olakšice prilikom obavljanja nastave i prisutva u objektu škole. Oni koji se nisu vakcinisali moraće da nose maske sve vreme dok su u nastavnom procesu i dok su sa koegama u zbornici ili u hodnicima. Učenici nemaju obavezu da se vakcinišu”, kazao je Karadžić.

Nastava se u prištinskoj gimanziji odvija uz poštovanje svih propisanih epidemiloških mera. Profesori i đaci nose maske, prostorije se redovno provetravaju i dezinfikuju, a časovi po redovnom rasporedu traju 40 minuta.

“Svi su zadovoljni i srećni što su se ponovo vratili u školu, to se vidi na licima učenika i profesora. Učenici sada mogu čuti živu reč profesora i imati direktnu interakciju sa njima, a to je najbolje za njih. Nose se maske i sve prostorije se dezinfikuju, mi to poštujemo”, istakao je direktor gimnazije Dejan Denić.

Ista je situacija i u susednoj Ekonomsko-trgovinskoj školi.

“Nastava se odvija neposredno, prisutni su svi učenici u svim odeljenjima. Pratimo situaciju na dnevnom nivou, a ako dođe do pojave koronavirusa u nekom odeljenju, onda se to odeljenje deli u dve grupe. Ukoliko u nekoj grupi bude više od troje obolelih, u tom slučaju cela grupa prelazi na nastavu na daljinu”, kazala je direktorka ove škole Dragica Mitić.

Učenici su zadovoljni zbog povratka u školu. Kako kažu, mali problem je rano ustajanje. Ima i onih koji su se odvikli od drugara, pa im teško pada ponovno zbližavanje.

„Kada je počela korona, imala sam osećaj da još dugo nećemo videti školske klupe i da još dugo nećemo ući u školu. Jako sam srećna što smo počeli da idemo normalno. Sada nam je problem buđenje, tu je novo društvo, profesori i polako se navikavamo, ali za sada imam jako lepe utiske“, kazala je učenica prve godine gimnazije Isidora Stojanović.

„Teško nam je sada kako smo krenuli u školu, jer nismo navikli da idemo zajedno i odvikli smo se jedni od drugih, ovo nam je kao prvi dan škole. Savladavanje gradiva nam teško pada, jer smo do sada nastavu pratili od kuće. Ali, brzo ćemo se navići na to, sve što nam nije jasno sada možemo pitati profesore”, rekla je učenica četvrte godine gimnazije Anastasija Mirić.

“Jedva smo dočekali da krenemo u školu, jer smo se konačno spojili i konačno idemo kao i pre korone, svi zajedno. Pokušavamo sada da sve ponovo naučimo, jer je mnogo lakše kada nam objasne u školi, nego na onlajn nastavi. Uskoro će biti i testova, pa ćemo videti koliko smo naučili”, kazao je budući maturant Luka Stanković.

Prištinsku gimnaziju u Lapljem Selu trenutno pohađa 148 učenika raspoređenih u osam odeljenja u dva smera, a Ekonomsko-trgovinska škola ove godine broji 218 učenika, koji su raspoređeni u 16 odeljenja, 12 u Lapljem Selu i četiri u Plemetini.

Podsetimo, nastava za osnovce i srednjoškolce se u četiri opštine na severu i dalje odvija na daljinu.Ostale vesti

Štrajk u RTV Gračanica: Kosovski dodatak, veće plate i bolji uslovi za rad
Grupa od 22 zaposlenih u RTV Gračanica koji pripada Javnom preduzeću „Mreža Most“ započelo je štrajk glađu. Medijski radnici traže takozvani "kosovski dodatak" na postojeće plate ali i novu opremu i bolje uslove rada. Danas ih je u Gračanici posetio predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.
  • 29.11.2022
“Porodice kindapovanih i nestalih diskriminisane i bez odgovora”
Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM organizovali su u Gračanici sastanak kako bi razgovarali o zastoju u rešavanju problema nestalih lica. Poziv je upućen Kancelariji za nestala lica Vlade Kosova i Britanskoj ambasadi, ali se njihovi predstavnici nisu odazvali. 
  • 29.11.2022
Porast dezinformacija u digitalnom svetu

Rastom uticaja drušvenih mreža ali i otvranjem velikog broja portala raste i broj informacija ali i dezinformacija. Na „Konferenciji informacije identiteta“ (DISICON) u Prištini novinari su govorili o potencijalnim oblastima koje trebaju intervencije. „Nažalost ljudi često biraju informacije u odnosu na nacionalnu pripadnost pa tako i biraju dezinformacije po svom nahođenju“, kazao je direktor Radija Kim Isak Vorgučić.

  • 29.11.2022
EFJ: Ubistva novinara na Kosovu nisu rešena zbog nedostatka saradnje
Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres ocenio je da je nedostatak saradnje "Srbije, Kosova i Albanije" glavni problem u identifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.
  • 28.11.2022
Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022