Vesti
Društvo

Nastava "uživo" za osnovce i srednjoškolce na centralnom Kosovu

Na snagu su stupile nove mere Vlade Kosova protiv epidemije koronavirusa, pa su na centralnom Kosovu sa radom počele škole, vrtići, ali i druge javne institucije. Policijski čas i dalje ostaje na snazi. 
Nastava
Đaci ponovo u klupama u Lapljem Selu (Foto Kim)

Prvi ili A model organizacije nastave podrazumeva da se ona kompletno odvija u školi, za sve učenike u odeljenju istovremeno. Po drugom, kombinovanom B modelu, nastava se organizuje putem neposrednog rada i onlajn, što znači da 50 odsto učenika nastavu prati u školi, a drugih 50 odsto od kuće. Određivanje učenika koji će pohađati časove na daljinu vršiće se po sistemu rotacije svake nedelje.

Direktor OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem selu Ljubiša Karadžić je objasnio kako će se od danas ponašati nastavno i drugo osoblje u svim osnovnim, ali i srednjim školama.

“Više od polovine kolektiva OŠ `Miladin Mitić` je vakcinisano, a Ministarstvo prosvete Republike Srbije je istaklo da oni koji su vakcinisani imaju olakšice prilikom obavljanja nastave i prisutva u objektu škole. Oni koji se nisu vakcinisali moraće da nose maske sve vreme dok su u nastavnom procesu i dok su sa koegama u zbornici ili u hodnicima. Učenici nemaju obavezu da se vakcinišu”, kazao je Karadžić.

Nastava se u prištinskoj gimanziji odvija uz poštovanje svih propisanih epidemiloških mera. Profesori i đaci nose maske, prostorije se redovno provetravaju i dezinfikuju, a časovi po redovnom rasporedu traju 40 minuta.

“Svi su zadovoljni i srećni što su se ponovo vratili u školu, to se vidi na licima učenika i profesora. Učenici sada mogu čuti živu reč profesora i imati direktnu interakciju sa njima, a to je najbolje za njih. Nose se maske i sve prostorije se dezinfikuju, mi to poštujemo”, istakao je direktor gimnazije Dejan Denić.

Ista je situacija i u susednoj Ekonomsko-trgovinskoj školi.

“Nastava se odvija neposredno, prisutni su svi učenici u svim odeljenjima. Pratimo situaciju na dnevnom nivou, a ako dođe do pojave koronavirusa u nekom odeljenju, onda se to odeljenje deli u dve grupe. Ukoliko u nekoj grupi bude više od troje obolelih, u tom slučaju cela grupa prelazi na nastavu na daljinu”, kazala je direktorka ove škole Dragica Mitić.

Učenici su zadovoljni zbog povratka u školu. Kako kažu, mali problem je rano ustajanje. Ima i onih koji su se odvikli od drugara, pa im teško pada ponovno zbližavanje.

„Kada je počela korona, imala sam osećaj da još dugo nećemo videti školske klupe i da još dugo nećemo ući u školu. Jako sam srećna što smo počeli da idemo normalno. Sada nam je problem buđenje, tu je novo društvo, profesori i polako se navikavamo, ali za sada imam jako lepe utiske“, kazala je učenica prve godine gimnazije Isidora Stojanović.

„Teško nam je sada kako smo krenuli u školu, jer nismo navikli da idemo zajedno i odvikli smo se jedni od drugih, ovo nam je kao prvi dan škole. Savladavanje gradiva nam teško pada, jer smo do sada nastavu pratili od kuće. Ali, brzo ćemo se navići na to, sve što nam nije jasno sada možemo pitati profesore”, rekla je učenica četvrte godine gimnazije Anastasija Mirić.

“Jedva smo dočekali da krenemo u školu, jer smo se konačno spojili i konačno idemo kao i pre korone, svi zajedno. Pokušavamo sada da sve ponovo naučimo, jer je mnogo lakše kada nam objasne u školi, nego na onlajn nastavi. Uskoro će biti i testova, pa ćemo videti koliko smo naučili”, kazao je budući maturant Luka Stanković.

Prištinsku gimnaziju u Lapljem Selu trenutno pohađa 148 učenika raspoređenih u osam odeljenja u dva smera, a Ekonomsko-trgovinska škola ove godine broji 218 učenika, koji su raspoređeni u 16 odeljenja, 12 u Lapljem Selu i četiri u Plemetini.

Podsetimo, nastava za osnovce i srednjoškolce se u četiri opštine na severu i dalje odvija na daljinu.Ostale vesti

OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021