Vesti
Društvo

Nastava u školama od ponedeljka

I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
Nastava u školama od ponedeljka
Učionica OŠ

Posle sednice Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon je saopštio da od 19. aprila počinju da rade škole, stariji razredi osnovnih i srednje škole. Govoreći o đacima, kaže da je i ranije najavljivano da će učenici krenuti od 19. aprila, a da je uskoro i raspust oko Uskrsa i navodi da se po tom pitanju postupalo baš kako treba.

Ministarka obrazovanja Kosova Arberie Nagavci najavila je, sa druge strane, da će se od ponedeljka, 19. aprila, na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja, nastava nastaviti bez ograničenja fizičkog učešća učenika u školama.

Nagavci je na Fejsbuku napisala da smo u saradnji sa odgovornim institucijama, NIJZK i Ministarstvom Zdravstva odlučili da se učenici vrate u školske objekte.

„Opštine i škole odlučiće se da rade prema jednom od scenarija A, B ili C, u zavisnosti od situacije sa pandemijom. Opštine su najavile da su spremne da nastave nastavni proces prema ovim odlukama, dok će tokom vikenda biti nastavljena dezinfekcija školskih zgrada i biće spremne da nastave sa fizičkim učešćem učenika. Pozivam učenike, nastavnike, roditelje i sve aktere koji su uključeni u školu da strogo poštuju mere protiv pandemije. Zdravlje i uspeh“, napisala je ona.

RTV Kim juče se bavila posledicama nastave na daljinu. Prilog možete pogleda OVDE.Ostale vesti

Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu
Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.
  • 09.05.2021