Vesti
Društvo

Nastava "na daljinu", učenici motivisani

Nastava peko TV-a i interneta je ove nedelje počela i za učenike osnovnih škola na Kosovu koji obrazovanje stiču po planu i programu Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Direktor OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić je za RTV Kim kazao da su učenici, za sada, motivisani i da željno prate nastavu "na daljinu".
Nastava
Milijan Miljković se priprema za časove matematike (Foto Kim)

Izvršena dezinfekcije svih ustanova

Opštinsko Odeljenje obrazovanja naložilo je stalnu dezinfekciju i deratizaciju obrazovnih ustanova sa teritorije opštine Gračanica kao i ustanova kulture, zbog epidemije koronavirusa.

U saopštenje Opštine Gračanica dostavljenom javnosti se napominje da uprkos tome što je nastava u školama i boravak u vrtićima prekinut, dezinfekcija prostorija je obavljena u cilju očuvanja javnog zdravlja, te da će se sa istom praksom nastaviće i ubuduće.

"Još jedna faza dezinfekcije i deratizacija školskih i predškolskih ustanova, uključujući i isturena odeljenja, sve vrtiće kao i ustanova kulture završena je", zaključuje se u saopštenju.

Do pre nedelju dana po školama je bila zabranjena upotreba mobilnih telefona. Međutim, vanredno stanje povodom širenja koronavirusa je “zabranu pretvorilo u obavezu”, pa se pripreme za nastavu preko TV-a između učenika i nastavnika uglavom vrše uz pomoć "pametnih" telefona.

Nastava se, u danima dok škole ne rade, odvija “na daljinu” - preko televizijskog kanala RTS 3 i multimedijalne internet platforme RTS Planeta.

Direktor OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić je za RTV Kim istakao da je prosvetne radnike iznenadila brza rekacija Ministarstva prosvete, koje je, kako ističe, na izuzetan način organizovalo nastavu peko TV-a.

“Ono što mogu da vam prenesem zahvaljujući kontaktima koje ostvarujem sa nastavnim osobljem, a to se (nastava), kao što znate, sada odvija preko društvenih mreža, da su učenici motivisani i željni da prate nastavu. Ovo je treći dan kako se nastava odvija preko TV-a i za našu školu, mogu da kažem, da je obuhvaćeno blizu 80% dece”, rekao je Kardžić.

Iako se “živa reč” i prisustvo nastavika ne može uporediti sa časovima "na daljinu", u ovakvoj situaciji je jako bitan kontinuitet nastave, dodao je Karadžić.

“Počevši od prvog razreda osnovne škole, deca se u 8:00 sati bude. Ja to znam i po svom detetu koje pohađa prvi razred. Deca nakon tih predavnja preko televizije, čekaju povratnu informaciju od učiteljice. Roditelji šalju povratne informacije učiteljici i na taj način se komunikacija ostvaruje. Malo je komplikovano i u početku je bilo problema da se nastavnici povežu sa roditeljima i učenicima, jer telefoni nisu toliko dostupni deci u nižim razredima. Uglavnom, nastavnici su našli rešenje prego `Gugl učionice`”, objasnio je Karadžić i dodao da je bitno da roditelji nadgledaju svoju decu.

Radmila Miljković iz Gračanice nastavu "na daljinu" prati sa svojim sinom Milijanom koji je šesti razred OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici.

“Sve je ovo zanimljivo i svakako korisno. Smatram da su stručnjaci koji su odradili ove časove bili zaista fleksibilni u organizovanju svega ovoga kada je pandemija virusa u ekspanziji. Za đake je sve ovo veoma korisno kako bi bili zaduženi, kako bi dobijali domaće zadatke i svakako pratili časove preko RTS3 i RTS Planete. Takođe je korisno kako bi bili u toku i kako ne bi zaboravili ono što su radili, odnosno utvrđivali već pređeno gradivo”, istakla je Miljkovićeva.

Na sajtu rasporednastave.gov.rs objavljen je raspored časova. Milijana smo zatekli kako se priprema za čas matematike. On je kazao da su mu časovi zanimljivi i da se dobro snalazi.

“Dobro se snalazim za sada, iako je sve ovo za nas novo. Nastavnici u grupama stalno traže nešto od nas, ali snalazimo se. Najteže mi idu časovi matematike zato što predavač brzo menja slajdove pa ne stignemo ništa da prepišemo, ali se nastavnik trudi”, kazao je Milijan.

Časovi za sve srednjoškolce počinju od ponedeljka, a za pojedine srednje škole se već održavaju. Radmila Miljković je i profesor Srpskog jezika u Građevinsko-saobraćajnoj školi u Gračanici. Ističe da se zajedno sa svojim kolegama priprema za predstojeću nastavu.

“Svi smo ažurni kako bi smo realizovali nastavne sadržaje u najvećoj mogućoj meri. Formiraju se Vajber grube za svako odeljenje i svaki nastavni predmet. Svi se trudimo da to na što bolji način odradimo, kako bi nastava krenula na vreme”, kazala je Miljkovićeva.

Kao jedan od problema Karadžić je izdvojio to što nastava ne može obuhvatiti svu decu, jer, kako je istakao, ima učenika raznih socijalnih kategorija gde deca ili roditelji ne poseduju mobilne telefone.

“U svakom slučaju, bitno je da svi oni prate RTS program, a nastavno osoblje će se potruditi da stupi u kontakt sa njima”, zaključio je Karadžić.

 Ostale vesti

Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020
Mediji na Kosovu u doba korone: Više publike - manje prihoda
Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.
  • 30.06.2020