Vesti
Društvo

„Nasilje u porodici je zločin“

Misija Oebsa predstavila je u Prištini izveštaj o bezbednosti žena na Kosovu. Ova studija napravljena je pred obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje 16 dana aktivizma. Anketa koja je sprovedena među 1990 ispitanica pokazuje da je 54 % žena na Kosovu, nakon navršene 15 godine, od svog partnera doživelo neki oblik nasilja, bilo fiziko, seksualno ili psihološko.
„Nasilje u porodici je zločin“
Zajednička fotografija učesnika konferencije (Foto Kim)

Zabrnjivajući podaci ovog istraživanja govore da čak 64 % ispitanih žena smatra da je nasilje od strane partnera, poznanika ili čak nepoznatih osoba veoma uobičajeno. Više ispitanih Albanki, nego Srpkinja smatra da nasilje izaziva sama žena. Šef misije Oebs Jan Bratu kaže da ova anketa predstavlja dobru polaznu osnovu da se stvari na Kosovu menjaju, pre svega zakonski propisi.

„Na osnovu podataka Policije Kosova samo u prvih šest meseci u 2019. godini bilo je šest slučajeva ubistava, četiri u kojima je muž ubio suprugu i samim time je muž počinio ubistvo. U poslednjoj decini je povećan broj žena koje su ubili muževi. Mnoge majke takođe trpe nasilje od svojih sinova. To je pitanje ili problem koji uključuje sve u porodici“, kaže ambasador Oebsa.

Iako je nasilje u porastu, malo je žena koje ga prijavljuju jer veruje da problem mora ostati unutar porodice, zaključak je ovog izveštaja.

"Podaci koji su analizirani u našoj anketi pokazuju da samo 2% žena prijavljuju najozbiljniji oblik ili vid nasilja koji je počinio partner, uključujući i silovanje policiji i socijalnim ustanovama. Samo 1/3 žena smatra da su dobro ili veoma dobro obaveštene o uslugama koje se pružaju", ističe Bratu.

Na isti problem je ukazala i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova. Kao poseban problem ona je istakla nepoverenje žrtava u institucije i pravosudni sistem.

„Mnoge žene ne veruju odgovornim institucijama, kao što su policija, pravosuđe ili socijalni i zdravstveni sektor. Žrtve moraju da osete da su sigurne da progovore. Iz tog razloga mora uložiti više ljudskih resursa, a posebno finansijskih sredstava da se uspostavi sistem potpune zaštite žrtava“, kaže Apostolova.

Iako su kosovske institucije pokazale spremnost da se suoče sa nasiljem u porodici, podaci iz istraživanja govore da je ono široko rasprostranjeno u kosovskom društvu, upozorava Vljora Nuši iz organizacije UN Women. Ona ističe da je potrebno ohrabriti žrtve da prijave nasilje.

„Moramo naučiti naše sunove, muškarce da poštuju žene, devojčice, devojke. Jedino na taj način možemo da utičemo na te patrijarhalne odnose u kući, da pokažemo da je nasilje u porodici zločin, krivično delo a ne samo neprihvatljiva društvena pojava“, kazala je Nuši.

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da je svestan problema sa kojim se Kosovo susreće po pitanju nasilja nad ženama, te da podaci iz istraživanja pozivaju na ozbiljnu debatu u kosovskom društvu po pitanju osnaživanja žena.

„Uvek treba da budemo svesni da emancipacija žena na Kosovu, pre svega znači emancipaciju celog društva, osnaživanja principa i samim tim slobode i dostojanstva je nešto što se odnosi na celo društo na Kosovu“, kazao je Tači.

Nacionalni koordinator za borbu protiv nasilja u porodici Naim Ćeljaj smatra da rodno zasnovano nasilje i neravnopravni položaj žena je problem koji ima duboke korene kroz istoriju. Izveštaj Oebsa, prema njegovim rečima, samo potvrđuje koliko se krše ljudska prava na Kosovu.

„Kosovo danas ima efikasan mehanizam aza zaštitu žena od svih oblika ili vidova nasilja. Međutim, moram da kažem da na osnovu baze podataka slučajeva nasilja u porodici preko 1700 slučajeva je trenutno prijaveljno, tako da to ukazuje na učestalost ali država preduzima mere da se pozabavi rešavanjem problema i da se spreči ova ružna pojava“, kaže on.

U izveštaju pod nazivom „Anketa o dobrobiti i bezbednosti žena na Kosovu“ se navodi da su Srpkinje na kosovu spremnije da govore o nasilju i prijave ga. Prema podacima iz izveštaja one češće nego Albanke (34% prema 18%) kažu da su doživele fizičko ili seksualno nasilje. Uprkos ovakvim rezultatima, izveštaj potvrđuje da ne postoji dovoljna spremnost da se nasilje prijavi policiji.

 

 Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020