Vesti
Društvo

"Narod koji izgubi svoje pismo i svoj jezik će nestati"

U okviru  Vidovdanskih svečanosti, a ujedno i povodom obeležavanja 60 godina postojanja najstarije izdavačke kuće na Kosovu i Metohiji NIJP „Panorama-Jedinstvo“, kao i promocije najnovijeg broja časopisa za književnost „Stremljenja“ u Domu kulture „Gračanica“ održano je književno veče.
Obeležavanje 60 godina postojanja NIJP „Panorama-Jedinstvo“ i promocija najnovijeg broja časopisa za književnost „Stremljenja“ (Foto Kim)

O ovom jubileju govorili su Svetozar Vlahović, direktor NIJP "Panorama-Jedinstvo" , Rada Komazec, glavni i odgovorni urednik, Ranko Đinović, pesnik i Radosav Stojanović, pisac.

Direktor ove izdavačke kuće rekao je da je zahvalan svim čitaocima, kao i stvaraocima.

"Ovo što mi radimo, zahvaljujući vama, ima veliki značaj. Mi smo tu da na skroman način radimo ono što rade naši preci i naši potomci. Narod koji izgubi svoje pismo i svoj jezik će nestati."

"Ukupna kultura spskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao jednog obdarenog naroda koji je na oltar evropske kulture priložio razna dela, odlikuje se raznolikim dostignućima na polju književnosti", kazala je Rada Komazec i dodala da će se za mesec dana održati promocija časopisa "Stremljenja" u Domu kulture.

Pisac Radosav Stojanović čije je delo predstavljeno, govori o svojoj saradnji sa NIJP „Panorama-Jedinstvo“:

"Kao i većina pisaca sa Kosova i Metohije, počeo sam od "Jedinstva" i krenuo na ovo putešestvije. Meni je ovo jubilarna četrdeseta knjiga i četrdeseta godina od kako sam objavio prvu knjigu. Ovo su izabrane najbolje pripovetke od kojih su neke i nagrađivane."

Pesnik Ranko Đinović pozdravio je prisutne svojim stihovima i izrazio zahvalnost ovoj izdavačkoj kući.

"Ja kao pesnik "Jedinstva" želim da se zahvalim svima što mi omogućavate da objavljujem knjige kod vas, a pre svega, Radi Komazec koja je moje stvaralaštvo doživela na jedan poseban način."

Program je vodila i stihove čitala glumica Narodnog pozorišta u Prištini Jasmina Stojiljković.

 Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020