Vesti
Društvo

Naredne nedelje ugovor o Ski centru Brezovica

U toku naredne nedelje treba da bude potpisan ugovor o izgradnji ski centra Brezovica s francuskim konzorcijumom "MDP Konsalting" i operaterom "Kompani dez Alp", preneli su danas prištinski mediji.
Naredne nedelje ugovor o Ski centru Brezovica
Brezovica (Foto arhiva Kim)

Time, po navodima medija, treba da počne proces čiji je cilj da se u tri faze investira 410 miliona evra i otvori više od 3.000 radnih mesta.

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić upozorio je juče kosovske vlasti da neće pristati na nedogovorenu privatizaciju ski centra Brezovica, tvrdeći da je Srbija uložila mnogo novca u revitalizaciju kompleksa.

Đurić je kazao da je Vlada Srbije o tome obavestila i potencijalne investitore i dodao da je rad centra Brezovica veoma važan za sudbinu oko 15.000 Srba na tom području na jugu Kosova.

Juče je međuministarska grupa Projekta za razvoj turističkog centra Brezovica na sastanku u Ministarstvu trgovine i industrije u Prištini potvrdila da su ispunjeni preduslovi za ozvaničenje ugovora s francuskim konzorcijumom.

Ministri trgovine i industrije, finasija, evropskih intergacija, poljoprivrede, prostornog planiranja, lokalne samouprave i gradonačelnik Štrpca saglasili su se da prihvate većinu tačaka ugovora.

"Usvojeni su rokovi i uslovi iz ugovora za Projekat razvoja turističkog centra Brezovica", saopštilo je Ministarstvo trgovine i industrije Kosova.

Ugovor će biti potpisan s kompanijom "Brezovica Rizort" koju je francuski konzorcijum registrovao kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Ugovor će stupiti na snagu nakon šest meseci, kada se moraju ispuniti preduslovi, a kada francuski konzorcijum treba da dostavi dokumenta kao što su finansijska konstrukcija, plan procene životne sredine i drugo, saopštilo je kosovsko ministarstvo.

Francuski konzorcijum je najavio izgradnju 100 kilometara staza, više od 20 ski-liftova i druge infrastrukture.

U kosovskom Ministarstvu trgovine i industrije očekuju da će Brezovica postati ski centar "svetskog nivoa sa turističkim ponudama tokom cele godine".Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023