Vesti
Društvo

Napredak u pregovorima o transferu osuđenika iz Danske na Kosovo

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju i ministar pravde Danske Nik Hakerup postigli su u Prištini značajan napredak u pregovorima o sporazumu za transfer osuđenika iz Danske na Kosovo, saopšteno je iz Ministarstva pravde.
Napredak u pregovorima o transferu osuđenika iz Danske na Kosovo
Centar za pritvor u Gnjilanu (Foto top-channel.tv)

Tokom sastanka, Hadžiju je zahvalila na korektnoj saradnji Danskoj rekavši da je ta zemlja veoma vredan saveznik, posebno zbog spremnosti da pomogne Kosovu u oblasti krivičnog pravosuđa.

„Strane su potvrdile napredak u pregovorima za postizanje konačnog sporazuma o transferu osuđenika iz Danske na Kosovo, koji se očekuje da ove godine potpiše i ratifikuje Skupština Kosova“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je to partnerstvo bilo deo diskusije, pri čemu su obe strane izrazile spremnost da sarađuju za interese građana obe strane, u razvoju i unapređenju i drugih vitalnih interesa.

„Snažno partnerstvo u sektoru pravosuđa, značajna ulaganja u oblasti energetike, garancije su za proširenje saradnje u drugim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Kako je ranije saopšteno, radi se o zakupu 300 zatvorskih ćelija u Centru za pritvor u Gnjilanu za koje će Danska platiti 210 miliona evra.

Prema nezvaničnim informacijama, u zatvore na Kosovu neće biti prebacivani osuđenici za teroristička dela niti oni sa mentalnim problemima.

Rukovodstvo zatvora će biti iz Danske, dok će zatvorski službenici biti sa Kosova.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022