Vesti
Društvo

Napeto na festivalu "Mirdita - dobar dan"

Ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) gde se od 17 sati održava promocija knjige „Želim da me čuju“ u okviru festivala „Mirdita, dobar dan“, trenutno su raspoređene jake policijske snage. 
Napeto na festivalu
Predstavnici desničarskih organizacija (Foto S. Ilić/Insajder)

Reporter Insajdera javlja da su se preko puta CZKD okupili pripadnici desničarskih organizacija Alternativa i Zavetnici. Ove organizacije su tokom prethodna dva dana izazvale dva incidenta na festivalu koji promoviše kulturno- društvenu scenu Kosova.

Aktivisti Zavetnika i Alternative drže transparente na kojima piše koje su zločine Albanci počinili nad Srbima na Kosovu. Oni su takođe izlepili na kapiji CZKD –a fotografije srpskih žrtava stradalih na teritoriji Kosova. Među dvadesetak okupljenih je i Nemanja Ristić, koga Crna Gora sumnjiči za učestvovanje u pokušaju državnog udara u oktobru prošle godine.

U salu CZKD su ušli Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji kao i još jedan čovek koga je nakon rasprave, policija izvela napolje.

Policija je reagovala i kada je jedan mladić ušao u dvorište CZKD i pocepao plakat festivala. Nije bilo primene sile.

Promociji knjige „Želim da me čuju“ knjizi memoara žena koje su preživele mučenje tokom poslednjeg rata na Kosovu trebalo je da prisusutvuje i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga ali je ona otkazala dolazak pošto joj, kako je navela, vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje. Jahtjaga će se posetiocima festivala „Mirdita, dobar dan“ obratiti putem video linka.

Na festival je omogućen ulaz samo onima koji imaju pozivnice. Događaju prisustvuju i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava koji su istakli transparent "Sramota je mrzeti".

Desničarska organizacija Alternativa danas je na svom Fejsbuk profilu pozvala svoje članove da se okupe ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju u kome je zakazan večerašnji skup u okviru Festivala.

Dosad su na Festivalu zabeležena dva incidenta.

Grupa "Zavetnika" preksinoć je ušla u Dom omladine gde je pevanjem srpskih nacionalnih pesama s Kosova i Metohije i uzvikivanjem "Kosovo je Srbija" ometala otvaranje festivala "Mirdita - Dobar dan".

Sinoć su osobe maskirane fantomkama i plastičnim replikama oružja ispred Doma omladine vređale posetioce i polivali ih vodom, ali da policija nije reagovala. Desničarska organizacija Alternativa objavila je da iza okupljanja maskiranih ljudi sa replikama oružja stoje “Delije i rodoljubi”.

 Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020