Vesti
Društvo

Napeto na festivalu "Mirdita - dobar dan"

Ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) gde se od 17 sati održava promocija knjige „Želim da me čuju“ u okviru festivala „Mirdita, dobar dan“, trenutno su raspoređene jake policijske snage. 
Napeto na festivalu
Predstavnici desničarskih organizacija (Foto S. Ilić/Insajder)

Reporter Insajdera javlja da su se preko puta CZKD okupili pripadnici desničarskih organizacija Alternativa i Zavetnici. Ove organizacije su tokom prethodna dva dana izazvale dva incidenta na festivalu koji promoviše kulturno- društvenu scenu Kosova.

Aktivisti Zavetnika i Alternative drže transparente na kojima piše koje su zločine Albanci počinili nad Srbima na Kosovu. Oni su takođe izlepili na kapiji CZKD –a fotografije srpskih žrtava stradalih na teritoriji Kosova. Među dvadesetak okupljenih je i Nemanja Ristić, koga Crna Gora sumnjiči za učestvovanje u pokušaju državnog udara u oktobru prošle godine.

U salu CZKD su ušli Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji kao i još jedan čovek koga je nakon rasprave, policija izvela napolje.

Policija je reagovala i kada je jedan mladić ušao u dvorište CZKD i pocepao plakat festivala. Nije bilo primene sile.

Promociji knjige „Želim da me čuju“ knjizi memoara žena koje su preživele mučenje tokom poslednjeg rata na Kosovu trebalo je da prisusutvuje i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga ali je ona otkazala dolazak pošto joj, kako je navela, vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje. Jahtjaga će se posetiocima festivala „Mirdita, dobar dan“ obratiti putem video linka.

Na festival je omogućen ulaz samo onima koji imaju pozivnice. Događaju prisustvuju i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava koji su istakli transparent "Sramota je mrzeti".

Desničarska organizacija Alternativa danas je na svom Fejsbuk profilu pozvala svoje članove da se okupe ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju u kome je zakazan večerašnji skup u okviru Festivala.

Dosad su na Festivalu zabeležena dva incidenta.

Grupa "Zavetnika" preksinoć je ušla u Dom omladine gde je pevanjem srpskih nacionalnih pesama s Kosova i Metohije i uzvikivanjem "Kosovo je Srbija" ometala otvaranje festivala "Mirdita - Dobar dan".

Sinoć su osobe maskirane fantomkama i plastičnim replikama oružja ispred Doma omladine vređale posetioce i polivali ih vodom, ali da policija nije reagovala. Desničarska organizacija Alternativa objavila je da iza okupljanja maskiranih ljudi sa replikama oružja stoje “Delije i rodoljubi”.

 Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020