Vesti
Društvo

Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje

U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
Nebezbedni električni stub (Foto KIM)

Električni stub se nakrivio još pre više od dvadeset dana, a od pada u dvorište Stojkovića ga zadržavaju žice koje sprovode struju do njihovog domaćinstva. Stojkovići kažu da su više puta pozivali predstavnike Službe za distribuciju električne energije (KEDS) ali da njihove ekipe još uvek ne dolaze da reše problem.

„Ja sam radio u bašti i samo je odjednom nešto puklo jer je vetar bio jak. Uplašio sam se mnogo, utrčao sam u kuću da isključim osigurače. Bandera je ostala ovako nakrivljena. Onda smo zvali KEDS, išli smo preko ovih ovde (u Gračanici), išli smo i preko manastira jer je to manastirsko imanje gde se nalazi bandera, i oni su zvali, i evo već dvadeset i kusur dana to stoji tako. Oni (KEDS) su bili pre devet dana, videli su, slikali su i rekli „mi dolazimo sutra“, i evo i dan danas niko ne prilazi. Znaju sve ali ne dolaze“, kaže za RTV Kim, Zoran Stojković.

Stojković strahuje da nakrivljena bandera može da ugrozi živote članova njegove porodice. „Strah me je i za decu i za mene i suprugu. Tu su mi unučići ali me je strah da ih pustim tu (u dvorište)".

O problemu su obavešteni i predstavnici lokalne samouprave u Gračanici. „Niko se ne poljavljuje, a ja ne znam šta da radim. Iz kuće ne smemo da izađemo. Ne daj bože da padne izgoreće mi i šporet i frižider i televizor. Kome posle da se žalim. Nemam kome. Zaustavljao sam policiju koja je ovde prolazila, ali neće da stanu da vide. Ne interesuje ih“, kaže Stojković.

Direktor Odeljenja za javne službe u Opštini Gračanica Vladica Trajković u izjavi za RTV Kim, kaže da odeljenje kojim rukovodi reaguju na svaku prijavu meštana bilo da je u pitanju KEDS ili Vodovod.

„Sve intervenicije pokušavamo da ubrzamo i pomognemo našim građanima. Međutim, to su regionalne kompanije koje nisu u nadležnosti opštine i mi ne možemo da im naredimo. Pored mejla i telefonskog poziva, ja sam na licu mesta izašao i slikao i poslao sliku šefu za održavanje da što pre pošalje ekipu koja bi rešila problem. Bili su na terenu, obećali da reše problem, međutim, još nisu završili“.

Trajković kaže da je u još jednoj ulici na ulazu u Gračanicu bilo sličnih problema sa električnim stubom.

„Pored toga što pravi problem u elektrosnabdevanju, opasnost je i za građane. Tu su došli i postavili betonsku banderu pored te drvene, ali još uvek nisu prebacili žice sa naponom na novu banderu. Baš imamo problema sa rešavanjem problema na terenu od strane KEDS-a“, kaže Trajković.

U Ulici Kralj Milutin je još nekoliko stubova koji su u lošem stanju ili su počeli da se krive, javlja naša reporterka.

Direktor Javnih službi u Opštini Gračanica kaže da nastaviti da utiče na predstavnike KEDS-a kako bi što pre rešili ovaj problem.

RTV Kim je uputila pismeni zahtev predstavnicima Kontakt centra u KEDS-u koji su dužni da primaju pozive građana i njihove prijave. Oni su nas uputili da predstavnika Odljenja za odnose sa medijima Viktorom Bužaljom. Isti zahtev smo prosledili i njemu, ali još uvek nema odgovora.Ostale vesti

Gračanica: Nove mere i najava kazni, a problem stari
Zbog porasta broja zaraženih na Kosovu su stupile na snagu nove mere zaštite od koronavirusa, a na gračaničkim ulicama je primetno manje ljudi nego inače. Doktor Siniša Rašić iz Doma zdravlja Gračanica podseća da je samoizolacija obavezna za zaražene i članove njihovih porodica. 
  • 14.07.2020
Srpske NVO pozivaju EU da insistira na osnovnim vrednostima u Srbiji
S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji od 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije poslednjih nedelja pretrpelo ozbiljan udarac, navodi se u pismu sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje je juče upućeno na adresu institucija EU.
  • 14.07.2020
Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020