Vesti
Društvo

Nakon dvadeset godina očišćeno pravoslavno groblje i crkva u selu Naklo

Na inicijativu Crkvene opštine Pećke a uz podršku Privremenog organa za opštinu Peć nakon dvadeset godina očišćeno je pravoslavno groblje i dvorište crkve Svete Trojice u selu Naklo.
Nakon dvadeset godina očišćeno pravoslavno groblje i crkva u selu Naklo
Očišćeno pravoslavno groblje i crkva u selu Naklo (Foto Radio Goraždevac)

Akciji čišćenja crkve Svete Trojice i pravoslavnog groblja u Naklu odazvali su se radnici i članovi Privremenog organa i pojedini građani. Paroh pećki Dragan Radovanović zahvalio se svima koji su uzeli učešće u akciji.

„Odbornici Crkvene opštine pećke su doneli zaključak da krenemo u sređivanje grobalja. Kako to nismo mogli sami da uradimo obratili smo se Privremenom organu opštine Peć, trenutno u Goraždevcu i krenuli smo polako sa radom. Do sada smo odradili groblje u Vitomirici, evo danas vidimo ovde u Naklu sređujemo ovo groblje, takođe i portu crkve. Ako bogda videćemo u nekom trenutku da ogradimo portu i groblje, da popravimo vrata i da počnemo sa obnavljanjem ove crkve. Ja mislim da je to zaista potreba svih nas, jer ne ide da ovako ostavimo da nam svetinje propadaju“, izjavio je paroh pećki Dragan Radovanović za Radio Goraždevac.

Predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević kaže da je ovo još jedna inicijativa koju su podržali.

„Mi smo odlučili da izađemo u susret i da okupimo ljude koji hoće da pomognu i evo danas smo se hvala Bogu okupili. Nama treba jedinstvo i treba nam crkva i treba nam sloga i da gledamo kako da opstanemo na ovim prostorima“, kaže za Radio Goraždevac predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević.

Dvadesetak radnika opštine Peć, među kojima je bilo i građana koji su dobrovoljno uključili u akciju kaže da su ovakve inicijative dobre zbog onih koji žive ovde ali i raseljenih.

„Došli smo da očistimo malo ovaj korov jer godinama se ništa nije radilo i lepo je da se to vidi jer čak vidim da i ove komšije ovde da su za to da to izgleda onako kako treba“, kaže Mladen Stevanović.

„Sva groblja i sve ove naše svetinje da se očiste, da se zna da je tu neko živeo i ako sada ne živi, da se zna da je živeo, bez obzira na sve jer ima neko što sada ne može da dođe“, smatra Bogoljub Portić iz Goraždevca.

„Radili smo koliko smo mogli, lepo je što smo došli na ovo naše srpsko groblje“, kaže Rade Petrović.

Akciju čišćenja predvodili su članovi i radnici Privremenog organa za Opštinu Peć.

„Uspeli smo danas da sprovedemo jednu humanu akciju i da očistimo groblje u selu naklo“, kaže zamenik predsednika zamenik predsednika Privremenog organa za Peć Milivoje Zdravković.

U selu Naklo na desetak kilometara od Peći do 1999. godine živelo je oko četrdeset srpskih pordica. Nakon egzodusa srpskog naroda Crkva svete trojice je potpuno uništena i spaljena. Na pravoslavnom groblju pored crkve su polomljeni svi nadgrobni spomenici a u jednom delu posut je šut i građevinski otpad.Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020