Vesti
Društvo

Nakon 23 godine uzurpacije, Marija Novaković je preuzela ključeve svog stana u Prištini

Marija Novaković je preuzela ključeve svog stana u Prištini koji joj je bio uzurpiran 23 godine. Posle dugotrajne borbe sa institucijama danas je ušla u svoj dom u koji će se uskoro i potpuno useliti.
Nakon 23 godine uzurpacije, Marija Novaković je preuzela ključeve svog stana u Prištini
Marija Novaković ispred svoje zgrade u Prištini (Foto Kim)

Predstavnici Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine danas su Mariji vratili ključeve njenog stana u naselju Ulpiana. Međutim, Novakovićevoj nije vraćena pomoćna prostorija od 16 kvadrata koja se nalazi u istoj zgradi. Bez obzira na to, Marija je presrećna što je posle više od dve decenije ušla u svoj stan.

„Moj život je ovde, ovde sam rođena u ovom stanu, udala se, rodila starijeg sina, sve do 1999. godine... Sada imamo jedan problem. Ja jesam ušla u stan ali onih 16 kvadrata koje imam, gde su moji (roditelji) držali video klub i gde sam ja radila kao devojka, to mi nije oslobođeno. Ne znam da li će, ja ću i dalje da se borim i neću da posustanem“, kaže Marija.

Gordana Đorić iz Udruženja poslovnih žena Avenija se zajedno sa Marijom prethodnih meseci borila da ostvari pravo na povraćaj imovine. Đorićeva je rekla da sada predstoji nova borba u Agenciji za imovinu za vraćanje i pomoćnog objekta.

„Ujutru smo odmah tamo da napišemo zahtev i istaknemo da su delimično izvršili definitivnu odluku Habitata, da imaju obavezu da oslobode i ovih 16 kvadrata koji su u sklopu ovog stana i da Marija Novaković dobije svoj prostor koji joj pripada. Nismo ushićeni, ne možemo ni da se radujemo potpuno jer ne znamo šta možemo da očekujemo sutra, to nije u redu od strane Agencije“, kazala je Đorićeva.

„Zahvaljujem se Udruženju žena Avenija i predsednici Gordani Đorić. Da mi nje nije bilo, ja ne bih došla ovde, ne bih ostvarila svoje pravo da uđem u stan. Večeras ću prespavati kod Gordane gde sam boravila ovih šest meseci. Ona me je prihvatila kao svoje dete, prigrlila, zaštitila kao majka“, kazala je Marija.

Osim Đorićevoj, Marija se zahvalila na pomoći Instituciji Ombudsman, ali i medijima koji su izveštavali o njenom slučaju. Kaže da se nada da će ovde doći da žive i njeni sinovi koji su još uvek u Beogradu. Danas je ovde sa njom bila njena majka.

„Jednostavno sam bez reči. Nisam očekivala da će to tako da bude propraćeno, zahvaljujem se svima koji su došli. Milo mi je što je moja Maja jedan korak napred već ostvarila, a nadam se da će ovde da se sredi, obezbedi život i posao da bi mogla da živi“, kaže majka Slavica Jeremić.

Marija očekuje da će je prihvatiti komšije Albanici. „Nadam se da ću videti stari komšiluk iz prvog, drugog i trećeg ulaza. Ja bih volela da popijemo čaj kao nekada što je bilo i za dobro i za loše. Moja vrata su za svakog dobrog čoveka, bilo koje nacije, uvek bila otvorena i uvek će biti“, kaže Marija.

Jedan od komšija iz zgrade kaže da je Marija dobrodošla i da nema nikakvih razloga da se u Prištini oseća nesigurnom. „Ne poznajem je, ali ako je sve sudski u redu, zašto da ne. Zašto bi imala problema? Kosovo je slobodna država i ljudi mogu živeti na Kosovu slobodno. Što se komšija tiče, ona je slobodna i može se slobodno osećati u svom stanu“, kazao je Nedžemdin Šalja.

Marija očekuje da će posle vraćanja stana biti vraćena i na posao u Predškolskoj ustanovi „Đurđevak“ gde je radila do 1999. godine. „Nadam se da ću se vratiti na svoje radno mesto, nadam se da će ostale institucije da mi izađu u susret“, kaže ona.

Useljenje u stan se očekuje ubrzo, odnosno kada se stan renovira. Predstavnici Ministarstva za povratak i zajednice, koji su danas bili prisutni, obećali su Mariji da će joj dodeliti nameštaj. Ispred zgrade u kojoj će ona ponovo živeti zatekli smo uzurpatorov nameštaj koji je izbačen iz stana.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022