Vesti
Društvo

Nakon 11 godina – Nije vreme za Slobodno srpski?

Pre tačno 11 godina, 10.10.2010. godine  emitovana je prva emisija Slobodno srpski, u produkciji Medija centra u Čaglavici.
Nakon 11 godina – Nije vreme za Slobodno srpski?
Studio Slobodno srpski (Foto Medija centar)

Gost prve emisije bio je tadašnji gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović.

Do danas je realizovano 398. emisija, a poslednja, za sada, je emitovana 13.06.2021. godine.

Proteklih godina u Slobodno srpski su učestvovali najznačajniji predstavnici kosovske stvarnosti iz društveno političkog života – predsednici, premijeri, ministri, ambasadori, analitičari, predstavnici civilnog društva, kao i najpoznatije ličnosti iz sveta kulture, sporta, ekonomije… Sve emisije su dostupne na sajtu www.slobodnosrpski.com

Slobodno srpski je prema brojnim istraživanjima proteklih godina najgledanija emisija na srpskom jeziku na Kosovu. To je pokazalo i poslednje istraživanje koje je u okviru inicijative OPEN sprovedeno krajem prošle godine.

Međutim, javnost je već četiri meseca uskraćena za ovu emisiju, zbog nedostatka finansijskih sredstava, za njenu realizaciju.

Medija centar kao i većina srpskih medija na Kosovu, programske sadržaje uglavnom realizuje kroz projektno finansiranje.

“Moj tim i ja smo spremni da svakog trenutka krenemo sa emisijom, ali bez sredstava ne možemo. Donatori očigledno nemaju sluha, kao što je to slučaj bio ranije, a zašto ne znam. Verovatno smatraju da na Kosovu cvetaju demokratija i pluralizam, i da građanima, pre svega srpskoj publici nije potrebna detaljnija analiza i odgovori na brojna pitanja, koja se odnose na razne procese, pojave i događaje. Možda misle i da su pre svega srpskoj publici dovoljne emisije beogradskih medija”, navodi autor i voditelj emisije Slobodno srpski Budimir Ničić.

Ova emisija je godinama bila prepoznatljiva kao jedno od retkih mesta gde se mogao čuti autentični glas Srba sa Kosova, ali i drugih koji su imali i smeli šta da kažu o ideji multietničkog Kosova i ravnopravnosti svih građana.

“Slobodno srpski je mesto gde se recimo vladavina prava nije podrazumevala, nego proveravala i kritički ocenjivala. Ovako bez finansijske podrške stiče se utisak da nije vreme za Slobodno srpski, te da za srpsku zajednicu ima važnijih i pametnijih stvari”, kaže Ničić.

Emisija Slobodno srpski imala je najširu medijsku pokrivenost na Kosovu, jer je na nedeljnom nivou emitovana na šest televizija – RTV Puls, RTV Herc, RTV KIM, RTV Mir, kao i na javnom servisu Kosova RTK1 i RTK 2 kanalu.

Realizaciju emisije Slobodno srpski proteklih 11 godina podržali su: USAID, ambasade Norveške, Britanije, Luksemburga i Nemačke na Kosovu, zatim KFOS, KCSF, BTD i RTK.Ostale vesti

Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021
Ugljare: Dom zdravlja u novim prostorijama nakon skoro dve decenije
Nakon više od 17 godina koliko je bio smešten u privatnoj kući u Ugljaru, Dom zdravlja Kosovo Polje je početkom oktobra počeo sa radom u novom objektu. 
  • 26.11.2021
Dan zastave Albanije neradni dan na Kosovu
Kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako nije na spisku zvaničnih praznika na Kosovu.
  • 26.11.2021
Crkva brvnara u Goraždevcu, dragocena za meštane, vredna za istoriju

Jedna od nastarijih crkava brvnara na Balkanu nalazi se u Goraždevcu i oživi jednom godišnje kada se obeležava dan Svetog Jeremije proroka čije ime nosi.

  • 26.11.2021