Vesti
Društvo

Nakon 11 godina – Nije vreme za Slobodno srpski?

Pre tačno 11 godina, 10.10.2010. godine  emitovana je prva emisija Slobodno srpski, u produkciji Medija centra u Čaglavici.
Nakon 11 godina – Nije vreme za Slobodno srpski?
Studio Slobodno srpski (Foto Medija centar)

Gost prve emisije bio je tadašnji gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović.

Do danas je realizovano 398. emisija, a poslednja, za sada, je emitovana 13.06.2021. godine.

Proteklih godina u Slobodno srpski su učestvovali najznačajniji predstavnici kosovske stvarnosti iz društveno političkog života – predsednici, premijeri, ministri, ambasadori, analitičari, predstavnici civilnog društva, kao i najpoznatije ličnosti iz sveta kulture, sporta, ekonomije… Sve emisije su dostupne na sajtu www.slobodnosrpski.com

Slobodno srpski je prema brojnim istraživanjima proteklih godina najgledanija emisija na srpskom jeziku na Kosovu. To je pokazalo i poslednje istraživanje koje je u okviru inicijative OPEN sprovedeno krajem prošle godine.

Međutim, javnost je već četiri meseca uskraćena za ovu emisiju, zbog nedostatka finansijskih sredstava, za njenu realizaciju.

Medija centar kao i većina srpskih medija na Kosovu, programske sadržaje uglavnom realizuje kroz projektno finansiranje.

“Moj tim i ja smo spremni da svakog trenutka krenemo sa emisijom, ali bez sredstava ne možemo. Donatori očigledno nemaju sluha, kao što je to slučaj bio ranije, a zašto ne znam. Verovatno smatraju da na Kosovu cvetaju demokratija i pluralizam, i da građanima, pre svega srpskoj publici nije potrebna detaljnija analiza i odgovori na brojna pitanja, koja se odnose na razne procese, pojave i događaje. Možda misle i da su pre svega srpskoj publici dovoljne emisije beogradskih medija”, navodi autor i voditelj emisije Slobodno srpski Budimir Ničić.

Ova emisija je godinama bila prepoznatljiva kao jedno od retkih mesta gde se mogao čuti autentični glas Srba sa Kosova, ali i drugih koji su imali i smeli šta da kažu o ideji multietničkog Kosova i ravnopravnosti svih građana.

“Slobodno srpski je mesto gde se recimo vladavina prava nije podrazumevala, nego proveravala i kritički ocenjivala. Ovako bez finansijske podrške stiče se utisak da nije vreme za Slobodno srpski, te da za srpsku zajednicu ima važnijih i pametnijih stvari”, kaže Ničić.

Emisija Slobodno srpski imala je najširu medijsku pokrivenost na Kosovu, jer je na nedeljnom nivou emitovana na šest televizija – RTV Puls, RTV Herc, RTV KIM, RTV Mir, kao i na javnom servisu Kosova RTK1 i RTK 2 kanalu.

Realizaciju emisije Slobodno srpski proteklih 11 godina podržali su: USAID, ambasade Norveške, Britanije, Luksemburga i Nemačke na Kosovu, zatim KFOS, KCSF, BTD i RTK.Ostale vesti

Vlada Kosova izdvojila sredstva za isplatu 100 evra privatnom sektoru
Vlada Kosova je na današnjoj sednici odobrila izdvajanje 35 miliona evra za sprovođenje obećanja da će obezbediti 100 evra za sve zaposlene u privatnom sektoru sa mesečnom platom do 1.000 evra.
  • 25.05.2022
Nezadovoljni nagoveštavaju iseljavanje, Vučić poslednja nada
Osim mnogobrojnih problema koje na Kosovu svakodnevno dele radno angažovani i oni koji to nisu, zajedničko im je i to da rešenja očekuju lično od predsednika Srbije. Učesnici debate "Problemi pojedinih zaposlenih i nezaposlenih ljudi na Kosovu" u Medija centru u Čaglavici su poručili da odustajanja od borbe za njihova prava nema, kao i da su spremni za odlaske u Beograd, štrajkove glađu, ali i iseljavanje sa Kosova i sudske procese u Strazburu. 
  • 25.05.2022
Za obnovu Bogorodice Ljeviške 60 miliona dinara
Kancelarija za Кosovo i Metohiju obezbedila je 60 miliona dinara za obnovu crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je teško stradala tokom martovskog progroma 2004. godine, saopštio je danas direktor Кancelarije za КiM Petar Petković.
  • 24.05.2022
Osojane: Blokirana i zgrada škole
U povratničkom selu Osojane, pored zgrade Privremenog organa za Istok, od jutros je blokirana i zgrada škole. Nastave za oko 50 osnovaca i 15 srednjoškolaca danas nije bilo.
  • 24.05.2022
Ponovo dojava o podmetnutoj bombi u PU

Rektorat Prištinskog univerziteta danas je u podne po drugi put dobio lažnu dojavu o podmetnutoj bombi, prenosi Kallxo. Informaciju je potvrdila kosovska policija.

  • 24.05.2022
Finansijska nestabilnost i bezbednost i dalje najveći problemi novinara

Položaj medija na Kosovu, ekonomska održivost kao i sve veći broj pretnji i napada na novinare su najveći problemi medija, slažu se panelisti debate “Medijske slobode i ekonomski položaj novinara na Kosovu” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 24.05.2022