Vesti
Društvo

Najviša vrednost dolara u poslednje dve decenije

Vrednost američkog dolara porasla je u aprilu jer su investitori tražili utočište usred rastuće neizvesnosti u svetu i zbog agresivnog delovanja Federalnih rezervi SAD u borbi protiv inflacije.
Najviša vrednost dolara u poslednje dve decenije
Američki dolari (Foto Pexels)

Rastuća inflacija koja je u SAD izazvala najveći skok cena za 40 godina, podstakla je Federalne rezerve da agresivno podižu kamatne stope, što povećava tražnju za američkim dolarima. Američki dolar je "svetska rezervna valuta" i smatra se sigurnim utočištem u vreme globalnog ekonomskog stresa.

Indeks američkog dolara, koji prati vrednost dolara u odnosu na evro, japanski jen i druge glavne valute, na najvišem je nivou za dve decenije. Dolar će verovatno i tokom ovog kvartala ostati jači od skoro svih valuta, rekao je Mark Hefele, glavni investicioni direktor u "UBS Global velt menadžmentu".

Jačanje dolara dolazi i jer se investitori povlače iz tehnoloških akcija zbog zabrinutosti zbog rastuće inflacije.

Evro je izgubio vrednost u odnosu na američki dolar pošto je ruska invazija na Ukrajinu pojačala strahovanje da će se porast troškova energije pogoršati i smanjiti ekonomski rast u 19 zemalja evrozone. Uz to se EU u velikoj meri oslanja na Rusiju za prirodni gas. Sukob je poskupeo i ključne prehrambene sirovine pšenicu i kukuruz.

Stroga kineska ograničenja zbg kovida u Šangaju i Pekingu takođe oživljavaju strahovanje da pandemija i dalje predstavlja pretnju ekonomiji sveta. Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu rasta kineske ekonomije zbog uticaja sanitarnih blokada na trgovinu.

Mada je porast vrednosti američkog dolara posledica toga što je on tradicionalno sigurno "utočište" za finansijere, usporavanje američke privrede će verovatno to preokrenuti već ove godine.

"Smer kursa dolara je, kao i uvek, veoma teško predvideti na kratak rok. Međutim, na duge staze, ekonomske sile bi trebalo da prevladaju, potiskujući dolar naniže", rekao je Dejvid Keli, glavni globalni strateg u "JPMorgan Fands".Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023