Vesti
Društvo

Najviša vrednost dolara u poslednje dve decenije

Vrednost američkog dolara porasla je u aprilu jer su investitori tražili utočište usred rastuće neizvesnosti u svetu i zbog agresivnog delovanja Federalnih rezervi SAD u borbi protiv inflacije.
Najviša vrednost dolara u poslednje dve decenije
Američki dolari (Foto Pexels)

Rastuća inflacija koja je u SAD izazvala najveći skok cena za 40 godina, podstakla je Federalne rezerve da agresivno podižu kamatne stope, što povećava tražnju za američkim dolarima. Američki dolar je "svetska rezervna valuta" i smatra se sigurnim utočištem u vreme globalnog ekonomskog stresa.

Indeks američkog dolara, koji prati vrednost dolara u odnosu na evro, japanski jen i druge glavne valute, na najvišem je nivou za dve decenije. Dolar će verovatno i tokom ovog kvartala ostati jači od skoro svih valuta, rekao je Mark Hefele, glavni investicioni direktor u "UBS Global velt menadžmentu".

Jačanje dolara dolazi i jer se investitori povlače iz tehnoloških akcija zbog zabrinutosti zbog rastuće inflacije.

Evro je izgubio vrednost u odnosu na američki dolar pošto je ruska invazija na Ukrajinu pojačala strahovanje da će se porast troškova energije pogoršati i smanjiti ekonomski rast u 19 zemalja evrozone. Uz to se EU u velikoj meri oslanja na Rusiju za prirodni gas. Sukob je poskupeo i ključne prehrambene sirovine pšenicu i kukuruz.

Stroga kineska ograničenja zbg kovida u Šangaju i Pekingu takođe oživljavaju strahovanje da pandemija i dalje predstavlja pretnju ekonomiji sveta. Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu rasta kineske ekonomije zbog uticaja sanitarnih blokada na trgovinu.

Mada je porast vrednosti američkog dolara posledica toga što je on tradicionalno sigurno "utočište" za finansijere, usporavanje američke privrede će verovatno to preokrenuti već ove godine.

"Smer kursa dolara je, kao i uvek, veoma teško predvideti na kratak rok. Međutim, na duge staze, ekonomske sile bi trebalo da prevladaju, potiskujući dolar naniže", rekao je Dejvid Keli, glavni globalni strateg u "JPMorgan Fands".Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022