Vesti
Društvo

„Najveći broj žrtava seksualnog nasilja starosti između 11 i 16 godina“

Institut za sudsku medicinu u partnerstvu sa Policijom Kosova i EULEX-om otpočeo je kampanju podizanja svesti pod nazivom „Progovori na vreme“. Naglašena je važnost očuvanja bioloških dokaza u slučajevima seksualnog nasilja.
„Najveći broj žrtava seksualnog nasilja starosti između 11 i 16 godina“
Ilustracija (Foto Istock)

Statistika Instituta za sudsku medicinu pokazuje da je najveći broj žrtava seksualnog nasilja starosti između 11 i 16 godina.

„Cilj ove kampanje je da se podigne svest među školskom decom o važnosti očuvanja bioloških dokaza u slučajevima seksualnog nasilja, kao i da se pruže informacije o tome kako sačuvati takve dokaze, kako bi se pomoglo da se počinioci dovedu pred lice pravde“, navodi se u saopštenju EULEX-a dostavljenom medijima.

„Ovo je naš direktan doprinos kojim želimo da pomognemo žrtvama da dostignu pravdu i da prekinu tišinu koja okružuje one koji imaju nešto da kažu i one koji ih moraju saslušati”, kazala je specijalista sudske medicine na Institutu za sudsku medicinu Bergita Curi.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaljiu rekao je da Institut ostaje posvećen pružanju najkvalitetnijih usluga žrtvama seksualnog nasilja.

„Ova kampanja podizanja svesti je pokušaj da, izvan naših zvaničnih dužnosti, pomognemo tim žrtvama. Pored toga, cilj ovakvog projekta jeste da se podstakne međuinstitucionalna diskusija, u cilju pospešivanja rešavanja takvih slučajeva na svim nivoima."

Zamenica direktora Instituta za sudsku medicinu Tarja Formisto, naglasila je da je vreme da se podigne javna svest o tome šta je seksualno nasilje i da se prošire informacije o tome kako postupiti i kako prijaviti slučaj seksualnog nasilja.

„To je svrha ove kampanje – jasni i jednostavni saveti i podrška za svakoga, kako bi svako od nas odigrao svoju ulogu u zaštiti dece i mladih od trauma i bola koje doživljavaju žrtve seksualnog zlostavljanja”, kazala je ona.

Bivša predsednica Kosova i direktorka „Fondacije Jahjaga“ Atifete Jahjaga, usredsredila se na žrtve koje su preživele seksualno nasilje tokom rata na Kosovu.

„Prošlo je više od dve decenije od kada je rat završen na Kosovu. Kako je vreme odmicalo, rane hiljada žena i muškaraca koji su silovani tokom rata nisu zaceljene, njihove duše se nisu odmorile. Noseći teret neizrecivog zločina, preživele žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu još uvek nisu sklopile mir sa svojom prošlošću. Zato se svi mi moramo ujediniti, stati zajedno i stvoriti potrebni prostor i uslove da oni progovore“, navela je Jahjaga.

Kampanja „Progovori na vreme“ predviđa organizovanje niza edukativnih predavanja u 32 osnovne i srednje škole širom Kosova. Predavanja će održati stručnjaci Instituta za sudsku medicinu i predstavnici Policije Kosova, koji će pomoći u podizanju svesti školske dece o mogućim situacijama koje izlažu ranjive kategorije opasnosti da budu žrtve seksualnog nasilja.

Kampanja „Progovori na vreme“ trajaće do sredine naredne godine.Ostale vesti

Preporuka roditeljima da osnovci do četvrtog razreda što više idu školu

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je danas da je preporuka roditeljima da od 1. septembra osnovci od prvog do četvrtog razreda što više pohađaju nastavu u školama radi, kako je rekao, socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

  • 11.08.2020
Osojane: Đurići ponovo imaju struju
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka nakon više od sedam dana bez električne energije ponovo ima struju.
  • 11.08.2020
KFOR sa gradonačelnikom opštine Kamenica o bezbednosti građana
Komandant Regionalne komande KFOR-a, predvođene od strane NATO-a, pukovnik Erik Rajli, sastao se danas sa gradonačelnikom opštine Kamenica Ćendronom Kastratijem. Sastanak je bio deo redovnih kontakata koji se održavaju između osoblja KFOR-a i lokalnih vlasti na Kosovu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 11.08.2020
Učenici od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, stariji i u školi i onlajn

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionici u prepodnevnoj smeni, odlučio je Krizni štab. Maksimalan broj đaka u učionici biće 15. Stariji razredi će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

  • 11.08.2020
Gračanica: Humanitarna akcija za Aleksandra Popovića
U centru Gračanice od jutros je postavljen štand gde se može priložiti novac za pomoć u daljem lečenju Aleksandra Popovića iz Kosova Polja koji boluje od tumora na mozgu, navodi se u saopštenju Opštine Gračanice.
  • 11.08.2020
Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020