"Najveće poverenje građanja u Instituciju Ombudsperosna"

Institucija Ombudsperson na Kosovu obeležava 19 godina postojanja. Smatra se da je institucija od najvećeg poverenja, što potvrđuju i brojne žalbe koje joj upućuju građani. Na primere kršenja ljudskih prava zaštitniku građana, sve više ukazuju i pripadnici srpske zajednice.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa obeležavanje godišnjice Institucije Ombudspersona (Foto Kim)

Brojne su pohvale izrečene na račun Institucije Omudspersona na današnjoj proslavi. Mišljenja su da je to institucija koja uživa najviše poverenje građana i koja najviše utiče na rešavanje njihovih problema u ostvarivanju ljudskih prava. Kosovski omudsperson Hiljmi Jašari, kojem je ovo poslednja godina mandata, kaže da ne postoji način da se služi građanima ako se ne poštuju njihova osnovna ljudska prava.

“Kosovo nastavlja da se suočava sa sistematskim problemima u oblasti ljudskih prava a takođe se suočava sa izazovima u međunarodnim odnosima i upravo to su izazovi za koje smo moji saradnici i ja izradii planove i pripremili jednu strategiju kako bi obezbedili uspešnu borbu i kako bi nastavili da budemo institucija od poverenja”, kaže Jašari.

Sa Jašarijem se slaže i jedna od četiri njegove zamenice Marija Radulović. Ona ističe da je poslednjih godina u proseku na ovu adresu stizalo blizu 2000 žalbi, od kojih stotinak podnesu Srbi.

“Što se tiče pripadnika zajednica, naročito srpske zajednice, problemi sa kojima se najčešće susreću su pitanja odugovlačenja sudskog postupka pred sudskim organima, najčešće su to predmeti koji se tiču imovine, zatim nemogućnost dobijanja dokumenata, takođe nam izlažu svoje probleme koji se tiču upotrebe jezika, kao i ekonosmke probleme”, kaže Radulovićeva.

Šef misije Oebsa na Kosovu Jan Bratu istakao je da poslednjih godina, raste poverenje građana srpske zajednice u ovu instituciju.

“Imali smo zajedničke žalbe iz sela u Leposaviću i iz opštine Zubin Potok koje su upućene Ombudsmanu. Institucija Ombudsmana je institucija za sve koji nazivaju Kosovo svojom zemljom”, rekao je Bratu.

Podršku građanima u ostvarivanju njihovih ljudskih prava pruža osam Regionalnih kancelarija. U Gračanici od 2005. godine funkcioniše jedna od njih, a osim Srba ovde pravnu pomoć traže i pripadnici drugih nealbanskih zajednica. Posebnu pažnju ova kancelarija posvećuje deci i žrtvama porodičnog nasilja.

“Pomažemo žrtvama nasilja u porodici, upućujemo ih, dajemo našu logističku podršku, pratimo suđenja vezana za nasilje u porodici i dajemo izveštaje na tu temu. Kod nas prijavljuju nasilje i iz mog ličnog iskustva mislim da one (žene) imaju potrebu da svoj problem prvo saopšte ženi”, kaže Aleksandra Dimitrijević viša pravna savetnica Regionalne kancelarije u Gračanici.

Kosovo treba da bude ponosno na ovu instituciju, smatraju u Kancelariji Evropske Unije na Kosovu, ali smatraju da je pred njom još mnogo izazova.

“Treba spomenuti prava osoba sa invaliditetom, prava LGBT zajednice, dece, žena, prava manjina. To treba da bude prioritet kao što je to u drugim zemljama”, kaže zamenik šefa Kancelarije Rikardo Siri.

Od 2000 žalbi koliko godišnje stigne u Instituciju Omudsmana, polovina se na pravosudni sistem, naročito na odugovlačenje procesa pred sudom. Međutim, Arta Plana, predsednica Ustavnog suda Kosova kaže da se zahtevi koji stižu od Ombudsmana razmatraju sa posebnom pažnjom.

Ostale vesti

 • Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

  Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

  Nekoliko maloletnih učenica srednje Medicinske škole iz Plemetine stavljale su na brisačima automobila u Gračanici letke na kojima su bile ispisane uvredljive i poruke sa seksualnom konotacijom na račun njihove drugarice iz razreda, dok je na drugoj strani ceduljice ispisano njeno ime i prezime, broj telefona i adresa instagram profila.

 • Rakočević o nagradi: Jedinstven je osećaj

  Rakočević o nagradi: Jedinstven je osećaj

  "Zaista je jedinstven osećaj i jedinstven događaj. Potpuno sam zatečen i nagradom i obrazloženjem žirija“, kaže za RTV Kim novinar i književnik Živojin Rakočević dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju dodeljuje Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • "Elektromreža Srbije znala da Kosovo izlazi iz njihovog regulatornog bloka"

  Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, rekao je da potpisivanje ugovora između Operatora sistema transmisije i tržišta električne energije Kosova i albanskog Operatora prenosnog sistema o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija, nije bilo nepoznato srpskom operatoru Elektromreži Srbije, kao ni predstavnicima Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane