Vesti
Društvo

"Najveće poverenje građanja u Instituciju Ombudsperosna"

Institucija Ombudsperson na Kosovu obeležava 19 godina postojanja. Smatra se da je institucija od najvećeg poverenja, što potvrđuju i brojne žalbe koje joj upućuju građani. Na primere kršenja ljudskih prava zaštitniku građana, sve više ukazuju i pripadnici srpske zajednice.
Sa obeležavanje godišnjice Institucije Ombudspersona (Foto Kim)

Brojne su pohvale izrečene na račun Institucije Omudspersona na današnjoj proslavi. Mišljenja su da je to institucija koja uživa najviše poverenje građana i koja najviše utiče na rešavanje njihovih problema u ostvarivanju ljudskih prava. Kosovski omudsperson Hiljmi Jašari, kojem je ovo poslednja godina mandata, kaže da ne postoji način da se služi građanima ako se ne poštuju njihova osnovna ljudska prava.

“Kosovo nastavlja da se suočava sa sistematskim problemima u oblasti ljudskih prava a takođe se suočava sa izazovima u međunarodnim odnosima i upravo to su izazovi za koje smo moji saradnici i ja izradii planove i pripremili jednu strategiju kako bi obezbedili uspešnu borbu i kako bi nastavili da budemo institucija od poverenja”, kaže Jašari.

Sa Jašarijem se slaže i jedna od četiri njegove zamenice Marija Radulović. Ona ističe da je poslednjih godina u proseku na ovu adresu stizalo blizu 2000 žalbi, od kojih stotinak podnesu Srbi.

“Što se tiče pripadnika zajednica, naročito srpske zajednice, problemi sa kojima se najčešće susreću su pitanja odugovlačenja sudskog postupka pred sudskim organima, najčešće su to predmeti koji se tiču imovine, zatim nemogućnost dobijanja dokumenata, takođe nam izlažu svoje probleme koji se tiču upotrebe jezika, kao i ekonosmke probleme”, kaže Radulovićeva.

Šef misije Oebsa na Kosovu Jan Bratu istakao je da poslednjih godina, raste poverenje građana srpske zajednice u ovu instituciju.

“Imali smo zajedničke žalbe iz sela u Leposaviću i iz opštine Zubin Potok koje su upućene Ombudsmanu. Institucija Ombudsmana je institucija za sve koji nazivaju Kosovo svojom zemljom”, rekao je Bratu.

Podršku građanima u ostvarivanju njihovih ljudskih prava pruža osam Regionalnih kancelarija. U Gračanici od 2005. godine funkcioniše jedna od njih, a osim Srba ovde pravnu pomoć traže i pripadnici drugih nealbanskih zajednica. Posebnu pažnju ova kancelarija posvećuje deci i žrtvama porodičnog nasilja.

“Pomažemo žrtvama nasilja u porodici, upućujemo ih, dajemo našu logističku podršku, pratimo suđenja vezana za nasilje u porodici i dajemo izveštaje na tu temu. Kod nas prijavljuju nasilje i iz mog ličnog iskustva mislim da one (žene) imaju potrebu da svoj problem prvo saopšte ženi”, kaže Aleksandra Dimitrijević viša pravna savetnica Regionalne kancelarije u Gračanici.

Kosovo treba da bude ponosno na ovu instituciju, smatraju u Kancelariji Evropske Unije na Kosovu, ali smatraju da je pred njom još mnogo izazova.

“Treba spomenuti prava osoba sa invaliditetom, prava LGBT zajednice, dece, žena, prava manjina. To treba da bude prioritet kao što je to u drugim zemljama”, kaže zamenik šefa Kancelarije Rikardo Siri.

Od 2000 žalbi koliko godišnje stigne u Instituciju Omudsmana, polovina se na pravosudni sistem, naročito na odugovlačenje procesa pred sudom. Međutim, Arta Plana, predsednica Ustavnog suda Kosova kaže da se zahtevi koji stižu od Ombudsmana razmatraju sa posebnom pažnjom.Ostale vesti

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020