Vesti
Društvo

Najperspektivnija zanimanja na Kosovu

Tokom poslednjih godinu dana na kosovskom tržištu rada je bilo više tražilaca posla nego novih radnih mesta. Šanse za brzo zapošljavanje u takvim prilikama evidentno određuje struka, a najviše ih imaju mašinci, elektrotehničari i programeri.
Najperspektivnija zanimanja na Kosovu
Ilustracija (Foto istock)

Prema podacima lokalnog Zavoda za zapošljavanje, na Kosovu se svake godine otvori oko 10 hiljada novih radnih mesta, a na tržištu rada se pojavi između 14 i 15 hiljada novih radnika, prenosi Ekonomija onlajn.

Špetim Kaludra iz kososkog Zavoda za zapošljavanje savetuje mladima da ne studiraju društvene nauke, jer postoji puno potreba na tržištu rada za stručnjacima iz tih oblasti.

"Imamo nedostatak mašinskih i elektronskih inženjera, elektronika se razvija. Stoga bi bilo dobro da elektrotehničke nauke budu orijentacija mladima kako bi bili uspešniji na tržištu rada. Postoje mnoge profesije poput programera i dizajnera koje su veoma tražene, a izvođači mogu čak i fizički ostati na Kosovu, a virtuelno obavljati posao u drugim zemljama", rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Početna plata u tehnološkom sektoru na Kosovu se kreće od 500 do 1.000 evra, u zavisnosti od specijalizacije.

Iako ne postoje precizni podaci o broju otvorenih pozicija u oblasti informacionih tehnologija na Kosovu, poznavaoci prilika smatraju da sektor ubrzano raste, ali da u isto vreme postoji manjak kadrova.

U kosovskom Zavodu za zapošljavanje su istakli da su tokom prošle godine raspisali na stotine konkursa u ovoj oblasti, ali je nije bilo dovoljno kadidata koji su ispunjavali tražene uslove.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022