Vesti
Društvo

“Najjača vaskršnja jaja”: Pobednici Lazar i Aleksandra

Prve nagrade na takmičenju “Najjače vaskršnje jaje” osvojili su Lazar Maksimović iz Gračanice i Aleksandra Nićić iz Lepine.
“Najjača vaskršnja jaja”: Pobednici Lazar i Aleksandra
Sa današnjeg takmičenja (Foto Kim)

U Gračanici je danas održana prva manifestacija “Najjače Vaskršnje jaje”. Od tridesetak takmičara najjača kokošja jaja imali su Lazar Maksimović koji se takmičio u nižoj kategoriji i Aleksandra Nićić iz starije kategorije.

“Zadovoljan sam što je moje jaje bilo najjače, zato što je konkurencija bila jaka, ali eto mi smo imali sreće”, rekao je Lazar.

“Ja sam danas bila na random zadatku, neplanirano sam se prijavila i neočekivano pobedila. Osećaj je prelep”, kaže Aleksandra Nićić, inače novinarka RTK2.

Ispred Doma kulture gde je organizovana manifestacija, održan je bogat kulturno umetnički program , a publika je mogla da vidi tradicionalne srpske igre koje su izvodili mališani nekoliko kulturno umetničkih društava sa centralnog Kosova.

Cilj organizatora je, kako nam je rekao Ljubomir Maksimović inicijator ovog događaja, da se I iz Gračanice pošalje lepa slika sa današneg praznika.

“Video sam takmičenje u Mokrinu kod Novog Sada i stupio sam u kontakt sa organizatorima. Ja sam oduševljen i ovo treba organizovati svake godine. Ja sam pokrenuo ideju, a sada je sve na organizatorima da i sledeće godine organizuju. Nadam se da će ovo trajati dok ima i poslednjeg Srbina”, rekao je Maksimović.

Za pobednike ovog prazničnog takmičena obezbeđene su nagrade, ikone iz manastira Gračanica, a pojedincima, institucijama i medijima u ovoj opštini uručene su zahvalnice.

Poruka koja je upućena iz Gračanice je gajenje dobrih odnose sa svima, rekao je gračanički paroh Branislav Sekulić.

“Poruka iz Gračanice koja je danas poslata je da gajimo mir i dobre odnose sa svima. Da se prelomimo u srcima svojim i da budemo dostojni sledbenici gospoda našega Isusa Hrista, da se radujemo pobedi kojom je gospod pobedio smrt”, rekao je otac Branislav.

I poruke vernika su slične mir na Kosovu i Metohiji, bolji život i dobro zdravlje.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023