Vesti
Društvo

Najčitanije u 2020.

Početkom prošle godine koncepti “zaključavanja”, “obaveznog nošenja maski” i “društvene distance” su bili nepoznati većini ljudi. Ovi termini već devet meseci čine neizostavni deo našeg svakodnevnog rečnika, a kovid-19 nastavlja da utiče na sve aspekte života. Iako dominantna, koronavirus nije jedina tema koja je tokom prošle godine zaokupljala pažnju javnosti.
Najčitanije u 2020.
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Početak 2020. godine su obeležile teme koje godinama karakterišu život Srba na Kosovu. Tako su u januaru u fokusu bili lokalna bezbednost, kriminal i dalje rastakanje političke scene kosovskih Srba. 
  
Februar je doneo nova preispitivanja rada lokalne samouprave u Gračanici, a posebnu buru je izazvao poziv jednom Srbinu da igra za fudbalsku reprezentaciju Kosova. Ta priča je vrlo brzo postala “više od igre”. Iz Kancelarije za KiM su poručili da su obezbeđena sredstva za gradnju bolnice u Gračanici. Kao što znamo, radovi još nisu počeli, ali se konačno zna(?) njena lokacija. 
 
 
 
 
Pred istek prvog kvartala 2020, kovid-19 je okončao život kakav smo do tada poznavali - u svetu, na Balkanu, na Kosovu. Kako je ogroman izazov postao očigledan, bilo je neophodno prilagođavanje neizvesnosti. Drugu polovinu marta su obeležile vesti o koronavirusu, naročito ona o njegovoj “pojavi” u Dobrotinu koju je svekolikim Srbima, na jednoj od bezbroj konferencija za štampu, saopštio predsednik Aleksandar Vučić. Bezbednost imovine kosovskih Srba i dalje je tema, a to će, nažalost, ostati do kraja godine, uprkos mnogobrojnim žustrim upozorenjima i saopštenjima za štampu sa raznih instanci. Izgleda da korona ne napada lopove, možda su oni zbog maski, ali i čarapa koje odvajkada nose na glavi, (barem u filmovima) profesionalno otporniji na respiratorne viruse. 

Buđenje ranog proleća nagovestilo je pomoć Vlade Kosova nezaposlenima usled opšteg “zaključavanja”. U aprilu je gorela jedna kuća u Gračanici, a nadležni su nevoljno, pod pritiskom medija, priznali da u Dobrotinu nije bilo koronavirusa. Tih dana je konzumacija svih vesti osetno porasla, a nekima su novinari postali toliko dragi da su ih fotografisali kako obilaze misteriozne rupe po kuzminskim njivama.

 
 
 
Centralno Kosovo se u maju oprostilo od profesora Živorada Lazića Điđe. U Gračanici je ispred Doma kulture ukraden, pa vraćen bankomat. Uprkos tome što su sami, stari i od zajednice uglavnom zaboravljeni, pojedini kosovopoljski Srbi su još jednom ponovili da domove, uprkos svemu, svačemu i svima, neće napustiti.
 
 
 
 
U junu je zvanično potvrđen prvi slučaj kovida-19 na centralnom Kosovu. Posle parastosa na Gazimestanu se dogodio incident sa premlaćivanjem srpskih mladića zbog simbola (zastave), a pažnju javnosti je zaokupljala i sumnjiva smrt trojice Srba u Prilužju. 


 

Nasuprot mnogobrojnim najavama da će leto, visoke temperature i jako UV zračenje oslabiti virus, to se jednostavno nije dogodilo, korona je dominirala vestima i tokom jula, pa su na Kosovu uvedene nove mere radi preventive opake morije. Da se nekada dobro jelo, te da “Santa Kuhinja” zauzima vazda zasluženo visoko mesto na listi svačijih prioriteta, posvedočilo je interesovanje publike za priču o jednom lokalnom specijalitetu.  

U avgustu se odgovornima u Vladi Kosova potkrala greška, ali, još je Bata Stojković znao da pošta hoće jednom da pogreši. Međutim, on je tvrdio da neće sto puta. Istraživali smo otkuda strah od 5G mreže, a predstavili smo vam i jedno od najlepših planinskih jezera na Kosovu. Kad većina nije htela niti smela da ide na more...
 
 
 

Septembar je doneo početak školske godine, nekome redovno, nekome “na daljinu”, a u Plemetini kod Obilića je napadnuto dete. Ispostaviće se da je u, na sva zvona reklamirani, Vašingtonski sporazum (kod Trampa) uključena i tačka o SPC koja već postoji u zakonima Kosova. Istraživali smo gde kosovski Srbi mogu u Gračanici da odu u toalet “kada moraju”, drugim rečima - imaju li obližnja kukuruzna polja alternativu i konkurenciju, ili su kao Srpska lista, jedina i nezamenljiva.
 
 
 

Početkom oktobra smo, uživajući između dva talasa korone, ponovo preispitivali večite teme međuetničkih brakova i prava gej populacije. Saznali smo da neke vodenice na Kosovu melju i posle tri veka... 
 
 
 
 
Ne tako tmurni, ali svakako burni novembar obeležile su smene u Opštini Gračanica. Vlada Kosova je zvala još jednu turu zatvaranja radnji i ugostitljskih objekata, a preminuo je i nekadašnji vladika raško-prizrenski Artemije.
 
Kraj godine je potvrdio da vreme teče u koncentričnim krugovima, pa je bezbednosna tema ponovo izazvala najviše pažnje: lopov, za koga se kasnije ispostavilo da to nije, već osuđenik, pobegao je iz policijske stanice u Gračanici. Nenad Arsić iz Čaglavice je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini po optužnici za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva osuđen na šest godina zatvora, a njegov advokat Dejan A. Vasić je, najavljujući žalbu na presudu, između ostalog rekao, (parafraziram) “da samo neljudi kolju tupim nožem”. 
 

 
 
Opština Gračanica je tokom jedne nedelje decembra bila u zelenoj zoni, da bi posle samo par dana ponovo skliznula u žutu. Ne razumem se u zone, znam za dugmad. Crvena su pritisnuta još krajem osamedestih prošlog veka...
 

 
 
 
 Ostale vesti

Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021