Vesti
Društvo

Najbolji gračanički đaci nagrađeni boravkom na Goču

Trideset učenika iz Opštine Gračanica, na Kosovu, gosti su Kraljeva. Borave na planini Goč, u Dečijem odmaralištu, gde su trenutno i mališani iz drugih mesta u Srbiji.
Najbolji gračanički đaci nagrađeni boravkom na Goču
Deca sa Kosova u poseti Goču (Foto OG)

Deca iz Gračanice, Lapljeg Sela, Gušterice, Badovca i drugih srpskih mesta iz centralnog dela Kosova boraviće na Goču od 3. do 6. marta. Oni su najbolji učenici osnovnih i srednjih škola i za trud, zalaganje i odličan uspeh nagrađeni su putovanjem u Kraljevo.

"Veliko je zadovoljstvo biti gost na ovako lepoj planini. Želim da se zahvalim opštini Gračanica na ovakvom poklonu i Kraljevu i ovo je jedno divno iskustvo i nadam se da ćemo se lepo provesti", poručuje Tamara Ristović iz Ekonomsko-trgovinske škole u Gračanici.

Većini dece iz Gračanice ovo je prvi put da su posetili Kraljevo i Goč.

Boravak dece, pogotovo iz izolovanih srpskih sela u okolini Gračanice, organizovali su Kacelarija za Kosovo i Metohiju i gradska uprava Kraljeva.

"Činimo sve da obezbedimo, koliko god je to moguće, normalan život za našu decu na Kosovu i Metohiji u uslovima koji su ponajmanje normalni", kaže pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Kada vidite lica ove dece shvatite da, ne da smo uradili dobru stvar, već da smo uradili nešto najbolje za ove dečake i devojčice", ističe gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

U okviru Škole u prirodi na Goču borave i mališani iz Gornjeg Milanovca. Na Dečijoj planini zadržao se i sneg tako da će deca imati lepe uspomene sa ovog zimovanja.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023