Vesti
Društvo

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta "Obe reke"

Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić obećao je meštanima, koji već dva meseca protestuju zbog izgradnje mini hidrocentrale, da će radovi biti potpuno obustavljeni, potvrdio je za RTV Kim Dobrivoje Stevanović, jedan od organizatora protesta.
Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta
Bager firme Metkos group na mestu Obe reke (Foto Kim)

Na današnjem protestu, u neposrednoj blizini izvođenja radova za izgradnju mini hidrocentrale, meštanima su preneti detalji sa jučerašnjeg sastanka sa predsednikom opštine Bratislavom Nikolićem.

"Mi smo juče imali konstruktivni sastanak sa gradonačelnikom opštine Štrpce Bratislavom Nikolićem i on nam je dao maksimalnu podršku i obećanje da će za 48 sati biti sklonjen bager koji je postavljen na mestu “Obe reke"”, kaže za RTV Kim Dobrivoje Stevanović.

Sledeći korak je, kako ističe Stevanović, da Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje poništi odluku o izgradnji mini hidrocentrale i time spreči ugrožavanje reka Kaluđerke i Bolovanke.

“Izgradnom ove mini hidrocentrale se jasno krši Zakon o vodama Kosova i o nacionalnom parku", ističe Dobrivoje Stevanović.

Glavni razlog za zabrinutost ovih meštana je da će ostati bez pijaće vode.

"Mi i danas imamo probleme sa pijaćom vodom a bez reke ćemo potpuno ostati bez vode. I sada imamo restrikcije u korišćenju pijaće vode i ona nije bakteriološki ispravna", upozorava Stevanović.

Ističe da se pijaća voda direktno uzima iz reke jer, kako kaže u izvoru nema dovoljne količina vode.Ostale vesti

Neophodna dopuna zakona, svaka četvrta žena žrtva seksualnog nasilja
Svaka četvrta žena na Kosovu suočava se sa nekom vrstom seksualnog nasilja, pa je neophodno promeniti kaznenu politiku za ova krivična dela, zaključeno je na debati na temu "Ne znači ne - seksualno nasilje i uznemiravanje žena" koja je juče održana u Medija centru u Čaglavici.
  • 27.09.2022
Tribina o srpskom jeziku: Božji dar koji zavisi od ljudi
Srpski jezik je ugrožen zbog upotrebe tuđica, ali i zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane kosovskih institucija, složili su se panelisti na sinoć održanoj tribini "Кako se sporazumevamo - upotreba jezika na Кosovu i Metohiji" u Domu kulture "Gračanica" povodom obeležvanja Evropskog dana jezika. "To je zapravo božji dar, ali od nas zavisi koliko ćemo ga sačuvati", rekla je profesorka srpskog jezika i knjževnosti Ivana Arsić Mišković.
  • 27.09.2022
Hoće li evro dobiti digitalnu verziju?
Digitalni evro može da smanji rizike i zavisnost u međunarodnom platnom prometu, ukazuje nemačka centralna banka. Šef Bundesbanke Joahim Nagel ocenio je da sistem zasnovan na evropskoj infrastrukturi može da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od drugih ponuđača.
  • 27.09.2022
Srbija na prvom mestu među zemljama CEFTA po izvozu na Kosovo
Prema podacima Kosovske agencije za statistiku (KAS), uvoz srpskih proizvoda na Kosovo nastavlja da raste svakog meseca, a Srbija je od zemalja CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini najveći izvoznik na Kosovo.
  • 26.09.2022
Neophodna zaštita identiteta žrtve seksualnog nasilja

Slučajevi seksualnog napastvovanja i nasilja i važnost rodno osetljivog izveštavanja na Kosovu bili su tema informativne radionice održane u Institutu za sudsku medicinu u Prištini. Poštovanje kodeksa ponašanja medijskog izveštavanja je na visokom nivou, naveo je zamenik glavnog izvršnog direktora Nezavisne komisije za medije na Kosovu Faruk Redžaj.

  • 26.09.2022
Mali: Od 1. januara veće plate i penzije
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara sledeće godine penzioneri dobiti povećanje penzija od još 12 odsto, a zaposleni u javnom sektoru povećanje plata od 12,5 odsto.
  • 26.09.2022