Vesti
Društvo

Najavljeni protesti zbog Specijalnog suda

Opozicija na Kosovu najavila je mogućnost protesta zbog planiranog osnivanja Specijalnog suda za zločine bivše OVK.

Najavljeni protesti zbog Specijalnog suda
Poslanici opozicionih partija (Foto Kim)

Opozicija i dalje tvrdi da je osnivanje tog suda nepravda za Kosovo i narod, jer se time iskrivljuje i narušava borba OVK.

Novi predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imer rekao je da bi trebalo ojačati kosovski pravosudni sistem, koji će biti u stanju da se nosi sa svim predmetima koji se dovode u vezu s bilo kakvom vrstom kriminala.

Imeri je dodao da se ne plaši Saveta bezbednosti UN, jer je, prema njegovim rečima, pitanje Specijalnog suda izvan domena te institucije.

Istovremeno, premijer Kosova Isa Mustafa je juče pozvao poslanike Skupštine Kosova da bez dvoumljenja glasaju za osnivanje suda, pošto će on suditi pojedincima, a ne OVK ili narodu Kosova.

Isti zahtev nekoliko puta izneo je i lider DPK i zamenik premijera Hašim Tači.

Osnivanje Specijalnog suda, na osnovu izveštaja bivšeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK, od prištinskih vlasti zatražili su i predstavnici SAD i EU.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023