Vesti
Društvo

Najavljeni projekti vetroparka u Orahovcu i solarnog parka u Obiliću

Prištinski zvaničnici najavili su u istom danu dve investicije koje imaju za cilj diverzifikaciju proizvodnje električne energije. Reč je o projektima za obnovljivu energiju – vetroparku i solarnom parku koji bi trebalo da se grade na Kosovu.
Najavljeni projekti vetroparka u Orahovcu i solarnog parka u Obiliću
Vetropark Bajgora (Foto eciks.com)

Poslanik Samoopredeljenja Visar Korenica je sinoć najavio investiciju vrednu više od 90 miliona evra koja bi trebalo da se realizuje u Orahovcu.

Kako je naveo u objavi na Fejsbuku, reč je o projektu izgradnje vetroparka, koji je dobio odobrenje odbornika skupštine opštine, a nakon predloga predsedavajućeg Defrima Kafedžijua.

„Doneta je odluka da se proglasi za javni interes imovina u Zatriću u Orahovcu, za igradnju vetroparka sa kapacitetom od 70MW“, poručio je Korenica, navodeći ujedno da investiciju realizuje kompanija Eurokos Holding.

Naznačio je da ovaj projekat ima za cilj razvoj čiste energije:

„Posebno razvoj energetskog sektora koji će direktno uticati na stabilnost snabdevanja električnom energijom u našoj opštini“, saopštio je ovaj poslanik iz Orahovca.

Juče se oglasio još jedan visoki politički zvaničnik, koji je takođe najavio investiciju u vezi sa obnovljivom energijom.

Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu, najavio je realizaciju jednog od najvećih solarnih projekata u Evropi – „Solar4Kosovo“.

Naznačio je da je lokacija u opštini Obilić već obezbeđena, te da ju je posetio zajedno sa nemačkim ambasadorom u Prištini Jornom Rodeom, direktorom Razvojne banke i gradonačelnikom ove opštine.

„Ovo je prvi veliki solarni projekat u javnom sektoru Kosova i prvi projekat koji ima za cilj diverzifikaciju proizvodnje električne energije“, poručio je Aljiu sinoć na Fejsbuku.

Kazao je da će građani Kosova imati direktnu korist od ovog projekta, te da će solarni paneli biti izgrađeni na oko 69.000 kvadratnih metara prostora.

„Biće obezbeđen priključak na mrežu daljinskog grejanja za 12.000 domaćinstava ili oko 60.000 stanovnika, emisije ugljen-dioksida biće smanjene za 40.000 tona godišnje, a kapaciteti će biti povećani za oko 70 MW u sistemu grejanja u Prištini, potražnja za električnom energijom za potrebe grejanja biće smanjena“, naveo je ovaj zvaničnik.

Najava investicija u obnovljive izvore energije stiže nakon energetske krize na Kosovu usled nedovoljnih proizvodnih kapaciteta struje, a čije se posledice i dan danas osećaju.

Kosovo već ima jedan Vetropark – u Bajgori, koji su zvanično nedavno otvorili nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Ovaj projekat je takođe izgrađen uz nemačku podršku. Reč je o investiciji od skoro 170 miliona evra, koja se sastoji od 27 turbina.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022