Vesti
Društvo

Najavljen još jedan protest protiv odluke o poskupljenju struje

Organizaciona grupa „Ni cent više“ je najavila da će naredni protest protiv odluke Regulatorne kancelarije za energetiku (RKE) biti održan 22. februara od 12 časova na trgu Zahir Pajaziti u Prištini.
Najavljen još jedan protest protiv odluke o poskupljenju struje
Ilustracija (Foto Freepik)

Kako se navodi u saopštenju, protest će se završiti kod zgrade Vlade Kosova, a biće izneta dva osnovna zahteva: poništenje odluke RKE da uvede blok tarifu i nacionalizacija KEDS-a.

"Od 9. februara 2022. godine i odluke RKE da uvede blok tarifu, cena struje je višestruko porasla. Ako je domaćinstvo potrošilo preko 800 kWh električne energije, cena će porasti na 130%. Deo ovog povećanja platićemo direktno putem redovnog računa, a ostatak ćemo platiti našim javnim novcem zato što je Vlada Kosova odlučila da 90 miliona evra ide KEDS-u kroz subvencije. Mi plaćamo da KEDS i KESCO nastave da povećavaju zaradu čak i u vremenima krize", navodi se u saopštenju organizatora protesta.

"Ova odluka na kraju ima za cilj osiromašenje nižih ekonomskih slojeva i neće biti tolerisana. Ogorčeni ovakvom iznuđivačkom odlukom, nastavićemo sa protivljenjem, a protest ostaje jedini način da sprečimo teret koji Vlada Kosova pokušava da nam nametne preko RKE i KEDS-a.

Podsetimo, u Prištini su već održana dva protesta zbog povećanja cena struje. Na onom koji su organizovali članovi vanparlamentarne Socijaldemokratske partije Kosova 29. januara, bilo je povređenih i uhapšenih.

U međuvremenu, KESCO je juče podneo predlog RKE da se odluka o stupanju na snagu novih tarifa ne primenjuje od 9. februara 2022. godine, već od narednog obračunskog ciklusa usled poteškoća da se u jednom danu očitaju brojila svih potrošača.

"Ovim predlogom želimo da izbegnemo zabunu korisnika zbog obračuna u ovom meseca i primene starih i novih tarifa istovremeno. Ako RKE prihvati ovaj predlog, onda će se februarski obračun izvesti po starim cenama za sve potrošače", naveli su iz KESCO-a.

U praksi, to znači da bi se primena novih tarifa i obračun utošene struje po novim cenama vršio počev od martovskih računa.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022