Vesti
Društvo

Nagrade za priče o korupciji

Petoro Albanskih novinara dobitnici su nagrada UNDP-a za najbolje izveštavanje o korupciji ove godine.
Nagrade za priče o korupciji
Foto KIM

Nagrade novinarima dodeljene su na svečanosti održanoj u prostorijama UNDP-a u Prištini.

Novinarka RTK Jehona Zitia dobitnica je nagrade za najbolji TV prilog, nagrada za najbolje pisano izveštavanje pripala je novinarima Koha ditore i Zerija, Vehbiju Kajtaziju i Selviji Bajrami, Parim Oluri novinar BIRN-a dobitnik je nagrade za najbolju online priču, a Serbezi Haćaj novinarki Radio Kosova pripala je nagrada za najbolji audio-prilog.

Nagrađeni novinari su istakli da nije bilo lako raditi ove priče, ali su bili uporni.

Direktor UNDP je na svečanosti, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. decembra, kazao da je korupcija rak rana svakog društva.

“Mediji su ključni igrači u borbi protiv korupcije i imaju ključnu komponentu u sistemu provere i balansa. Sve zemlje Zapadnog Balakna moraju da stvor uslove da mediji funkconišu i slobodno rade, kako bi izveštavali o korupciji”, kazao je direktor UNDP-a.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 9. decembra 2004, godinu dana od kako su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije s ciljem unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Na nedavno objavljenom Indeksu percepcije korupcije, koji je rangirao 177 zemalja, najmanje korumpirane su Danska i Novi Zeland, najkorumpiranije Somalija, Severna Koreja i Avganistan, a Srbija je napredovala na 72. mesto u odnosu na prošlu godinu kada je bila na 80. poziciji.

Kada je reč o zemljama nekadašnje Jugoslavije, najbolje rangirana je Slovenija (43), ispred Hrvatske (57), Crne Gore i Makedonije (67), Bosne i Hercegovine (72).

Od susednih zemalja, ispred Srbije su Mađarska (47) i Rumunija (69), dok su iza Bugarska (77), Grčka (80) i Albanija (116).Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021