Vesti
Društvo

Nabujali Ibar odneo most u Donjem Krnjinu

Nagli rast nivoa  reke Ibar, koji je od juče posle podne pogodio i opštinu Leposavić, već je načinio materijalne štete velikih razmera. Naime, pored izlivanja i plavljenja useva, u selu Gornji Krnjin, na 4 kilometra od Leposavića, bujica je u potpunosti srušila most, koji je ovo naselje povezivao sa Ibarskom magistralom, a potom sa Leškom i Leposavićem.
Nabujali Ibar odneo most u Donjem Krnjinu
Nabujali Ibar odneo most (Foto Kossev)

Meštani su se sa nevericom okupili na obali Ibra, svesni teške situacije u kojoj su se našli. Delimična sanacija mosta je izvršena 2016. godine, gde su, samo, zamenjeni noseći stubovi, koji, pokazalo se, nisu izdržali prvi snažniji nalet nabujalog Ibra. Krnjinci su do juče koristili nesugurni most, prelazeći svakodnevno, uključujući i veliki broj dece koja pohađaju školu u selu Dren, na desnoj strani Ibra.

Selo Gornji Krnjin broji više od 150 stanovnika i spada u red brojnijih u opštini Leposavić. Iščekujući pomoć od nadležnih institucija prinuđeni su da prelaze drugi most koji je udaljen više od 5 kilometra.

Inače u opštini Leposavić Ibar je na više lokacija izašao iz korita i poplavio mnogobrojne useve, ali i nekoliko ugostiteljskih objekata koji se nalaze na samoj obali. Isto tako raznovrsni otpad i balvani nošeni bujicom prete da oštete još nekoliko mostova, te su stoga nadležne službe opštine Leposavić neprestano na terenu. Dodatni problem predstavljaju i nabajule planinske reke kojih u opštini Leposavić ima više od trideset.Ostale vesti

Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021