Vesti
Društvo

Nabujali Ibar odneo most u Donjem Krnjinu

Nagli rast nivoa  reke Ibar, koji je od juče posle podne pogodio i opštinu Leposavić, već je načinio materijalne štete velikih razmera. Naime, pored izlivanja i plavljenja useva, u selu Gornji Krnjin, na 4 kilometra od Leposavića, bujica je u potpunosti srušila most, koji je ovo naselje povezivao sa Ibarskom magistralom, a potom sa Leškom i Leposavićem.
Nabujali Ibar odneo most u Donjem Krnjinu
Nabujali Ibar odneo most (Foto Kossev)

Meštani su se sa nevericom okupili na obali Ibra, svesni teške situacije u kojoj su se našli. Delimična sanacija mosta je izvršena 2016. godine, gde su, samo, zamenjeni noseći stubovi, koji, pokazalo se, nisu izdržali prvi snažniji nalet nabujalog Ibra. Krnjinci su do juče koristili nesugurni most, prelazeći svakodnevno, uključujući i veliki broj dece koja pohađaju školu u selu Dren, na desnoj strani Ibra.

Selo Gornji Krnjin broji više od 150 stanovnika i spada u red brojnijih u opštini Leposavić. Iščekujući pomoć od nadležnih institucija prinuđeni su da prelaze drugi most koji je udaljen više od 5 kilometra.

Inače u opštini Leposavić Ibar je na više lokacija izašao iz korita i poplavio mnogobrojne useve, ali i nekoliko ugostiteljskih objekata koji se nalaze na samoj obali. Isto tako raznovrsni otpad i balvani nošeni bujicom prete da oštete još nekoliko mostova, te su stoga nadležne službe opštine Leposavić neprestano na terenu. Dodatni problem predstavljaju i nabajule planinske reke kojih u opštini Leposavić ima više od trideset.Ostale vesti

Vodovod: Nove restrikcije zbog problema u prečišćavanju
Regionalna kompanija „Vodovod“ saopštila je da je na snazi redukovano vodosnabdevanje u više opština na Kosovu, a meštani Gračanice vodu neće imati u periodu od 11 do 16 časova.
  • 27.01.2021
Ugljare nakon novih poplava: „Ne treba nam hleb i sok, već rešenje“
Desetak domaćinstava u Ugljaru poplavljeno je po drugi put u roku od mesec dana. Meštani su ogorčeni na lokalnu vlast koja, kako ističu, ne preduzima ništa da reši dugogodišnji problem sa ispusnim kanalima iz kojih se sliva voda u njihova dvorišta. Iz opštine poručuju da ne mogu ništa da reše bez Ministarstva infrastrukture.
  • 27.01.2021
U Kuzminu se ponovo izlila reka Drenica
U Kuzminu, mestu pored Kosova Polja, reka Drenica se ponovo izlila i preti da poplavi domaćinstva koja su početkom januara već bila zahvaćena vodom.
  • 26.01.2021
Odbor za pomoć KiM obezbedio paketiće za mališane u Osojanu
Svetosavski paketići, koje je obezbedio Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, biće podeljeni sutra, na dan Svetog Save, deci predškolskog i školskog uzrasta OŠ “Radoš Tošić” u Osojanu u opštini Istok.
  • 26.01.2021
Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
  • 26.01.2021
Zvečan: Prikupljeno 197.000 dinara za lečenje Darije i Nataše
Na humanitarnom bazaru održanom u Zvečanu u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, sakupljeno je 197.000 dinara.
  • 26.01.2021