Vesti
Društvo

Na snazi su nove antikovid mere

Nove mere protiv pandemije koronavirusa stupile su na snagu jutros. 
Na snazi su nove antikovid mere
Ilustracija (Foto Rojters)

Broj inficiranih poslednjih nedelja bio je zabrinjavajući, a brojke su premašivale 2.000, pa je kosovska vlada juče odlučila  da uvede novi set mera. 

Usled suzbijanja pandemije koronavirusa donete su strože mere.

Radno vreme kafića dozvoljeno je do 21.30, a nakon dužeg vremenskog perioda, od sutra će ponovo važiti i policijski čas od 22 sata do 5 sati.

Vlada je odlučila da uvede posebne uslove za ulazak na Kosovo, uz pojedine izuzetke. Od 30. avgusta do 13. septembra 2021. godine, svako lice koje uđe na Kosovo mora imati potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test, dokaz da je osoba preležala kovid-19( ne stariji od šest meseci) brzi serološki test na antitela ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Ovo pravilo od 13. septembra važiće i za zaposlene u javnim i obrazovnim ustanovama, a svaka javna institucija dužna je da dezinfikuje radne prostorije i obavesti radnike da se pridržavaju propisanih mera.

Trudnice su oslobođene radnih obaveza.

Kurti: U septembru stiže 650.000 vakcina, povećavamo broj zdravstvenih radnika

„Kako bismo što pre smanjili broj infekcija i sprečili širenje virusa, pored nastavka masovne vakcinacije, odlučili smo da povećamo mere zaštite i broj zdravstvenih radnika koji će biti angažovani u borbi sa pandemijom“, neposredno nakon donošenja novih mera oglasio se kosovski premijer Aljbin Kurti.

Najavio je da će do 6. septembra stići još 650.000 vakcina i pozvao one koji se nisu vakcinisali da to i učine. Istovremeno, povećače se i broj zdravstvenih radnika.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022