Na severu Kosova u porastu nasilje nad ženama

Koordinatorka za porodično nasilje u kosovskom tužilaštvu Nataša Radović kaže da je na severu Kosova u prva dva meseca ove godine registrovano 60 slučajeva porodičnog nasilja i da su žrtve uglavnom žene.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (bgonline.rs)

“U 2017. godini imali smo nekih 87 slučajeva porodičnog nasilja, 2018. je ta brojka porasla na 144, da bi za 2019. godinu mogla da iznesem jedan frapantan podatak - da je za ova dva meseca ta brojka dostigla 60 slučajeva,” rekla je Radović za Radio Kontakt plus.

Radović navodi da su ovo podaci koji pokrivaju sve opštine na severu Kosova - Severnu i Južnu Mitrovicu, Zvečan, Srbicu, Leposavić, Zubin Potok i Vučitrn.

Radović je ovo izjavila u emisiji “Žensko pravo” koju Radio Kontakt plus realizuje u sklopu projekta: "Promocija ženskih prava na lokalnim medijima".

U istoj emisiji Vesna Krivokapić iz Kosovske policije kaže da svaku vrstu nasilja treba odmah prijaviti. Na taj način se i preventivno deluje kako nasilje ne bi preraslo u tragediju.

“Policija Kosova je prvi kontakt za žrtve porodičnog nasilja. Policiju treba pozvati kada je nasilje neminovno ili se dogodilo nedavno. Primarni zadatak policije da istraži slučaj i zaštiti žrtvu. Policija ima zadatak da pruži informacije žrtvama, da vodi žrtve tokom procesa i obaveštava druge aktere,”- navodi Krivokapić.

Krivokapić podseća da je policija odgovorna i za izvršavanje naloga o zaštiti, za zaustavljanje počinioca nasilja sa ciljem sprečavanja eskalacije daljeg nasilja.

O problemu nasilja nad ženama u emisiji je govorila i direktorka NVO “Žensko pravo” iz Severne Mitrovice Ružica Simić koja je istakla važnost reintegracije žena žrtava nasilja.

“Jedan od načina reintegracije za ovu socijalnu grupu žena, koje nemaju svoju egzistenciju, je da im se omogući jedan vid ekonomske egzistencije. I mi radimo na zapošljavanju žena,“ kaže Simić.

Ističe da se radi i na edukaciji žena za određene poslove, da one dobijaju, ako imaju mogućnosti, ako imaju parče zemlje da se bave organizovanom proizvodnjom, da dobijaju male donacije.

„Te donacije, ti mali biznisi, neće omogućiti samostalnost u potpunosti ekonomsku, ali će ojačati samosvesne žene i njen status u porodici i društvu uopšte. To je ekonomsko jačanje žena,“- ističe ona.

Simić kaže da ono što u organizaciji kojom rukovodi rade je i „rad na samopoštovanju žena žrtava nasilja“.

Ostale vesti

 • Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Porodica Jovanović iz Ugljara počela je 2000. godine da proizvodi povrće u zaštićenom prostoru. Najpre su za svoje potrebe proizvodili rasad, ali se potom potražnja proširila. Ista sudbina zadesila je i njihove plastenike. Jovanovići su bili pioniri u ovom poslu u svom okruženju.

 • Štapovi i kostimi za male balerine

  Štapovi i kostimi za male balerine

  Školu baleta, koja u Gračanici postoji već dve godine, pohađa oko 70 devojčica sa centralnog Kosova. Juče je male balerine posetio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji im je uručio baletske štapove i kostime.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane