Vesti
Društvo

Na severu Kosova otvorena Sigurna kuća za žene

Sigurna kuća u selu Zupče kod Zubinog Potoka, prva na području kosovskomitrovačkog okruga, konačno je otvorena i može da primi 20 korisnica, žrtava nasilja iz sve četiri opštine sa severa Kosova.
Na severu Kosova otvorena Sigurna kuća za žene
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prva regionalna Sigurna kuća koja će biti dostupna svim potencijalnim žrtvama porodičnog nasilja za sever Kosova, otvorena je u Zubinom Potoku (naselje Zupče).

"Četiri opštine sa severa Kosova potpisale su memorandum za osnivanje ove institucije", rekla je šefica administracije Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić, naglašavajući da su lokalne samouprave rešile da se “konačno institucionalno krenemo boriti protiv porodičnog nasilja” i da jedino to može dati konkretna rešenja.

“Cilj nam je da ova sigurna kuća bude mesto gde će žrtve porodičnog nasilja doneti odluku, gde će reći da neće više dozvoliti da budu žrtve. Naš je posao da vršimo pritisak na sve institucije, čitav lanac koji treba da se bori protiv porodičnog nasilja, da na kraju rezultat bude pozitivan i da se broj žrtava smanji. Mislimo da će ovaj projekat uticati preventivno da se ne dešavaju novi slučajevi porodičnog nasilja. Ovo je misija, stvari se neće menjati preko noći, ali zajedničkim snagama, ukoliko i sudstvo i tužilaštvo, i centri za socijalno i policija i lokalne samoupave, ukoliko svi budemo radili zajednički, na kraju ćemo doći do traženog cilja” rekla je Hodžićeva i zahvalila svim gradonačelnicima sa severa Kosova koji su joj poverili da realizuju zajedničku inicijativu.

"Na zahtev Centara za socijalni rad i apele nevladinog sektora koji su govorili da je veliki problem nedostatak ovakvog objekta, lokalne samouprave su omogućile svim ovim institucijama da jedan ovakav objekat imamo na raspolaganju", rekla je Adrijana Hodžić.

“Više nema izgovora da nemamo gde da smestimo žrtve porodičnog nasilja. Sem toga što ćemo obezbediti dom i mirnu luku za sve žrtve porodičnog nasilja, mi smo razmišljali i o ekonomskoj komponenti” rekla je ona.

Na placu se nalazi plastenik i mini radionica gde će žene moći da proizvode sapune, sveće, eterična ulja. Istakla je saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka, gde će profesorke ovog fakulteta biti volonterke i, na neki način, terapeutski uticati na žrtve porodičnog nasilja.

“Žene koje će biti angažovane u plasteniku i radnom delu neće biti prisiljivane da rade. Nije cilj da ova dva objekta budu samoodrživa i profitabilna. Cilj je da one imaju aktivnosti, pa ukoliko neka od njih razvije talenat za bilo šta, to može da u budućnosti bude pomoć i omogući ekonomsku nezavisnost svih tih žena” istakla je Hodžićeva.

U Opštini Zubin Potok, u fabrici koja proizvodi odela, ima 30 slobodnih radnih mesta za žene. Njima će biti omogućen prevoz do radnih mesta i trening da nauče da koriste šivaće mašine, kako bi ostvarile svoje radno pravo i bile zaposlene u fabrici.

Što se tiče obezbeđenja, Opština Severna Mitrovica je obezbedila 17 mladića iz svojih ljudskih resursa, koji su motivisani da budu na usluzi Sigurnoj kući i žrtvama porodičnog nasilja. Kada je u pitanju profesionalno osoblje, intervjuisano je preko 100 zaposlenih u Opštini Severna Mitrovica, a selektovano oko 20 psihologa, lekara, medicinskih sestara, socijalnih radnika, koji će proći adekvatnu obuku za profesionalno osoblje, kao i za obezbeđenje.

Kapacitet objekta je za smeštaj 20 korisnica. Opština Zubin Potok je obezbedila zemljište i nedovršeni objekat, te uložila 50 hiljada evra, rekao je gradonačelnik Srđan Vulović.

UNMIK je ovaj projekat podržao sa 150 hiljada dolara, dok je KFOR obezbedio instaliranje sigurnosnih kamera.

“Kupljen je i nameštaj i sve mašine koje su potrebne za rad u plasteniku, laboratorija za proizvodnju eteričnih ulja. KFOR je zadužen za bezbednost, oni su napravili kompletnu proceduru nabavke, i kamere su doprinos KFOR-a. U donaciju se uključila i britanska ambasada sa 3.000 funti, a taj novac je utrošen za nabavku sitnog inventara (posuđe, posteljina, potrošni materijal,  sredstva za higijenu), objasnila je Hodžićeva.

Ona je izrazila nadu da je ovo tek početak, da sada Centri za socijalni rad imaju ozbiljnu instituciju gde mogu da smeste žrtve porodičnog nasilja. Apelovala je na nevladin sektor da nastavi da rade svoj posao, jer je njihov doprinos u borbi protiv porodičnog nasilja neprocenjiv.

“Same institucije ne bi mogle da se pomere sa mrtve tačke da nije njih” navela je Hodžićeva i pozvala sve na saradnju.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović rekao je da su se četiri gradonačelnika sa severa Kosova dogovorili i potpisali sporazum o formiranju Regionalne Sigurne kuće.

“Tih dana smo se i odlučili da Opština Zubin Potok pokloni plac sa jednom kućom koja je bila nedovršena i posle godinu dana uspeli smo da dođemo do konačnog cilja, da otvorimo Sigurnu kuću regionalnog karaktera u Opštini Zubin Potok” rekao je Vulović i izrazio nadu da će u objektu biti što manje žrtava porodičnog nasilja.

Zamenik šefa UNMIK-a Kristofer Kolman koji je, zajedno sa Adrijanom Hodžić i gradonačelnikom Srđanom Vulovićem, svečano presekao vrpcu Regionalne Sigurne kuće rekao je:

“Mi smo više nego srećni što smo uspeli da obezbedimo fondove za jedno sklonište za potencijalne žrtve nasilja i one koji su preživeli to nasilje. Izvanredno je važno da smo uspeli da obezbedimo ženama koje su preživele nasilje i potencijalnim žrtvama mesto gde će moći ne samo da se sklone, već i ekonomski da napreduju i da samim tim ostvare svoja prava koja i zaslužuju. Ovo nije važno samo za žene, već i za celokupno društvo, a takođe i podrška insitucijama na Kosovu da one budu u mogućnosti da ostvare svoje odgovornosti koje imaju prema društvu.”

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici UNMIK-a, KFOR-a, šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, predstavnici lokalnih samouprava, gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, šefica opštinske administracije Severne Mitrovice Adrijana Hodžić i predstavnici Centra za socijalni rad.Ostale vesti

Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020