Vesti
Društvo

Na severu Kosova nema fiskalnih računa

Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Severna Mitrovica (Foto Helikim)

Međutim, od ovog broja, samo 255 vlasnika izmiruje svoje obaveze prema Poreskoj upravi Kosova, pokazuju podaci te institucije.

U periodu od januara do septembra ove godine, prikupljen porez od ovih preduzeća, bez doprinosa za penziju, iznosi 663.000 evra, navode zvaničnici iz Poreske uprave.

Dodatno zbunjuje to što se podaci o registrovanim preduzećima na severu Kosova razlikuju u evidencijama Porske uprave Kosova i Agencije za registraciju biznisa. Na ovoj drugoj adresi, koja funkcioniše u okviru Ministarstva trgovine i industrije, navode da je u ovom delu Kosova registrovano 3.740 preduzeća, što bi značilo 2.759 više nego u Poreskoj upravi.

U Poreskoj upravi Kosova objašnjavaju da je ključni razlog različitih podataka između ova dva zvanična tela u tome što preduzeća koja su registrovana ne moraju da budu i aktivna. Takođe, kako kažu, postoji mogućnost da neke kompanije nisu završile zvaničnu proceduru odjave iz Agencije za registraciju biznisa.

Preduzeća na severu bez fiskalnih računa

Radio Slobodna Evropa (RSE) je posetila pojedina preduzeća na severu Kosova, koja su aktivna a čiji vlasnici ne žele da govore pred mikrofonom.

Međutim, kako kažu, redovno ispunjavaju svoje obaveze prema Poreskoj upravi Kosova.

Dodaju da se plaćanje poreza vrši na osnovu strukture registrovanog biznisa, bilo da se radi o malom, srednjem ili velikom preduzeću.

Uprkos ovim tvrdnjama, situacija na terenu je potpuno drugačija. U maloprodajnim objektima na severu Kosova kupci ne dobijaju fiskalne račune za kupljenu robu.

Jedan od vlasnika ovakvih biznisa na severu kaže da ne izdaje fiskalne račune kao ostali ali da redovno izmiruje svoje poreske obaveze na osnovu prometa, kao i poreze na plate za zaposlene koje uključuju porez i doprinose za penzijsko osiguranje.

Bez fiskalnih kasa dolazi do utaje poreza

Proces uvođenja fisklanih kasa na Kosovu počeo je 2009. godine sa ciljem da se izbegne utaja poreza jer se putem fiskalnih računa evidentira svaka prodaja.

Iz Poreske uprave Kosova, RSE nije dobio odgovor koliko je biznisa opremljeno fiskalnim kasama.

Međutim, prema zakonu na snazi, kažnjivo je neizdavanje fiskalnog računa.

Valentina (Bytyqi) Bitići iz Poreske uprave Kosova za Radio Slobodna Evropa napominje da u četiri opštine na severu Kosova postoje inspektori koji dolaze iz srpske zajednice a koji su ovlašćeni da vrše inspekciju.

Kako kaže, uprkos poteškoćama, naplaćuje se porez biznisima koji tamo posluju.

Severni deo Kosova, „skriveni raj“

Izbegavanjem izdavanja fiskalnih računa postoji mogućnost da preduzeća izbegnu da plaćaju porez, čime se stvara utaja poreza, organizovani kriminal i šteta kosovskom budžetu, napominje Rustem (Rrustem) Abiti, bivši koordinator regionalne kancelarije u Mitrovici, koja funkcioniše u okviru Privredne komore Kosova.

U razgovoru za RSE, Abiti navodi da biznisi sa severa Kosova ne polažu račune državi Kosovo.

On tvrdi da u tom delu Kosova postoji utaja poreza a da država zanemaruje taj problem zbog čega se "gube milioni evra".

„Država se po tom pitanju nije pravilno ponašala, jer tamo gde je policija treba da postoje poreski inspektor, carinski inspektor i sve ostalo. Imajući u vidu da Policija Kosova deluje na severu, bilo je neophodno da se te institucije prate kako bi se prikupljao porez“, kaže Abiti.

Međutim, Valentina Bitići iz Poreske uprave Kosova navodi da je bilo određenih aktivnosti po tom pitanju ali ne u onoj meri koliko bi trebalo. Dodaje da je u tom delu primena kosovskih zakona slabija iz bezbednosnih razloga i dodaje da uglavnom imaju podršku Policije Kosova.

U periodu posle 1999. godine, Kosovo nije uspelo da uspostavi potpunu kontrolu u opštinama na severu Kosova, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021