Vesti
Društvo

Na severu Kosova nema fiskalnih računa

Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Severna Mitrovica (Foto Helikim)

Međutim, od ovog broja, samo 255 vlasnika izmiruje svoje obaveze prema Poreskoj upravi Kosova, pokazuju podaci te institucije.

U periodu od januara do septembra ove godine, prikupljen porez od ovih preduzeća, bez doprinosa za penziju, iznosi 663.000 evra, navode zvaničnici iz Poreske uprave.

Dodatno zbunjuje to što se podaci o registrovanim preduzećima na severu Kosova razlikuju u evidencijama Porske uprave Kosova i Agencije za registraciju biznisa. Na ovoj drugoj adresi, koja funkcioniše u okviru Ministarstva trgovine i industrije, navode da je u ovom delu Kosova registrovano 3.740 preduzeća, što bi značilo 2.759 više nego u Poreskoj upravi.

U Poreskoj upravi Kosova objašnjavaju da je ključni razlog različitih podataka između ova dva zvanična tela u tome što preduzeća koja su registrovana ne moraju da budu i aktivna. Takođe, kako kažu, postoji mogućnost da neke kompanije nisu završile zvaničnu proceduru odjave iz Agencije za registraciju biznisa.

Preduzeća na severu bez fiskalnih računa

Radio Slobodna Evropa (RSE) je posetila pojedina preduzeća na severu Kosova, koja su aktivna a čiji vlasnici ne žele da govore pred mikrofonom.

Međutim, kako kažu, redovno ispunjavaju svoje obaveze prema Poreskoj upravi Kosova.

Dodaju da se plaćanje poreza vrši na osnovu strukture registrovanog biznisa, bilo da se radi o malom, srednjem ili velikom preduzeću.

Uprkos ovim tvrdnjama, situacija na terenu je potpuno drugačija. U maloprodajnim objektima na severu Kosova kupci ne dobijaju fiskalne račune za kupljenu robu.

Jedan od vlasnika ovakvih biznisa na severu kaže da ne izdaje fiskalne račune kao ostali ali da redovno izmiruje svoje poreske obaveze na osnovu prometa, kao i poreze na plate za zaposlene koje uključuju porez i doprinose za penzijsko osiguranje.

Bez fiskalnih kasa dolazi do utaje poreza

Proces uvođenja fisklanih kasa na Kosovu počeo je 2009. godine sa ciljem da se izbegne utaja poreza jer se putem fiskalnih računa evidentira svaka prodaja.

Iz Poreske uprave Kosova, RSE nije dobio odgovor koliko je biznisa opremljeno fiskalnim kasama.

Međutim, prema zakonu na snazi, kažnjivo je neizdavanje fiskalnog računa.

Valentina (Bytyqi) Bitići iz Poreske uprave Kosova za Radio Slobodna Evropa napominje da u četiri opštine na severu Kosova postoje inspektori koji dolaze iz srpske zajednice a koji su ovlašćeni da vrše inspekciju.

Kako kaže, uprkos poteškoćama, naplaćuje se porez biznisima koji tamo posluju.

Severni deo Kosova, „skriveni raj“

Izbegavanjem izdavanja fiskalnih računa postoji mogućnost da preduzeća izbegnu da plaćaju porez, čime se stvara utaja poreza, organizovani kriminal i šteta kosovskom budžetu, napominje Rustem (Rrustem) Abiti, bivši koordinator regionalne kancelarije u Mitrovici, koja funkcioniše u okviru Privredne komore Kosova.

U razgovoru za RSE, Abiti navodi da biznisi sa severa Kosova ne polažu račune državi Kosovo.

On tvrdi da u tom delu Kosova postoji utaja poreza a da država zanemaruje taj problem zbog čega se "gube milioni evra".

„Država se po tom pitanju nije pravilno ponašala, jer tamo gde je policija treba da postoje poreski inspektor, carinski inspektor i sve ostalo. Imajući u vidu da Policija Kosova deluje na severu, bilo je neophodno da se te institucije prate kako bi se prikupljao porez“, kaže Abiti.

Međutim, Valentina Bitići iz Poreske uprave Kosova navodi da je bilo određenih aktivnosti po tom pitanju ali ne u onoj meri koliko bi trebalo. Dodaje da je u tom delu primena kosovskih zakona slabija iz bezbednosnih razloga i dodaje da uglavnom imaju podršku Policije Kosova.

U periodu posle 1999. godine, Kosovo nije uspelo da uspostavi potpunu kontrolu u opštinama na severu Kosova, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.Ostale vesti

Ima alata i zanata, ali sve manje zanatlija
Pre samo stotinak godina zanat je bio cenjen i častan izvor prihoda koji je omogućavao više od skromnog života. Zanatlije su u današnje vreme u najvećoj meri prepuštene, kao i korisnici njihovi usluga, sami sebi. Sve je teže pronaći kovača da otkuje kosu, napravi sekiru, potkuje konja...
  • 05.12.2020
Apuk: Položaj osoba sa invaliditetom je loš u svim oblastima života
Položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu je vrlo nepovoljan. Diskriminacija je prisutna u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, lečenja. Na Kosovu ne postoji baza podataka o broju osoba sa invaliditetom, kaže za RTV Kim Hiljmnijeta Apuk iz udruženja “Mali ljudi Kosova”.
  • 03.12.2020
Škola u Kamenici prikuplja novac za lečenje male Anike
Humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za malu Aniku Manić iz Gornjeg Milanovca priključila se i Osnovna škola “Desanka Maksimović” iz Kosovske Kamenice. Do sada je prikupljeno 350 hiljada dinara za lečenje devojčice.
  • 03.12.2020
Kako su i kojim NVO dodeljena finansijska sredstva?
Prilikom nedavnog odobravanja finansijskih sredstava za nevladine organizacije u opštini Gračanica „došlo je do kršenja procedura konkursa“, tvrde u PDS-u. Nenad Rašić poziva Agenciju za borbu protiv korupcije i ostale nadležne institucije da preispitaju odluku komisije za procenu predloga projekata. Iz komisije, pak, tvrde da je sve urađeno po propisima.
  • 02.12.2020
„Avenija“, 20 godina uspešnog ženskog preduzetništva
Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela obeležava 20 godina postojanja i aktivnog rada u promovisanju ženskog preduzetništva i tradicionalnih vrednosti. Kulturno-umetničkim programom i dodelom plaketa zaslužnima u Domu kulture Gračanica obeležena je godišnjica.
  • 02.12.2020
Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020