Vesti
Društvo

Na rešavanje predmeta se čeka godinama, praksa demantuje dogovore

“Problemi su obostrani, a najveći je nepriznavanje dokumenata. Kada u Srbiji vide kosovski pečat na dokumentima, oni ih ne priznaju, kao i obrnuto. Posle Briselskog sporazuma imali smo dogovor da će stare odluke donete od strane Srbije na Kosovu biti priznate, a u praksi to nije tako”, rečeno je na virtuelnoj konferenciji pod nazivom “Sastanak članova advokatskih komora Beograda i Prištine”, na kojoj su učestvovali Dragutin Nenezić, Nebojša Vlajić, Predrag Miljković i Osman Havali.
Na rešavanje predmeta se čeka godinama, praksa demantuje dogovore
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) je organizovala konferenciju o radu članova dveju komora i problemima sa kojima se susreću, sa posebnim osvrtom na imovinska prava na Kosovu.

Bivši predsednik Advokatske komore Kosova Osman Havoli smatra da odnosi između dve komore nisu dobri, te da je važno govoriti o toj temi.

“Situacija između advokatskih komora Kosova i Srbije trenutno nije povoljna. Dobro je da se krenulo sa ovom složenom temom, advokatska profesija je nezavisna od političke konotacije. Što se tiče zastupanja, mi imamo poteškoća u zastupanju klijenata zbog političke situacije Srbije i Kosova”, kazao je on.

“Potrebno je da se izvrše promene u Krivičnom zakonu Kosova i da se nađe trajno rešenje kako bismo radili svoj posao najbolje što umemo. Što se tiče imovine bilo koga, Srba, Albanaca, Roma, teško je doći do potrebne papirologije zato što katastar nije ono što bi trebalo da bude”, zaključio je Havoli.

Zajednički problemi sa kojima se građani Kosova i centralne Srbije susreću su višegodišnja čekanja na rešavanje predmeta u vezi sa imovinskim pravom.

Član advokatske komore Srbije Dragutin Nenezić smatra da advokat ne može da pruži veću pravnu sigurnost od one koju sistem predviđa.

“Postoji uslov da advokat bude član advokatske komore, u ovom slučaju Advokatske komore Kosova. Kolege sa Kosova koje zastupaju svoje klijente pred sudovima u Srbiji mogu to raditi zahvaljujući odluci iz 2007. godine”, kazao je Nenezić.

Član advokatske komore Kosova Nebojša Vlajić je naglasio da se problemi advokata, uprkos navodnim dogovorima, ne rešavaju.

“Svi smo mi svesni da se politika u velikoj meri meša u naš život. Ja se ovim poslom bavim 27 godina i to je uvek bilo tako. Advokati iz Srbije u krivičnom postupku ne mogu biti branioci okrivljenom na Kosovu. Problemi su obostrani, a najveći je nepriznavanje dokumenata. Kada u Srbiji vide kosovski pečat na dokumentima, oni ih ne priznaju, kao i obrnuto. Posle Briselskog sporazuma imali smo dogovor da će stare odluke donete od strane Srbije na Kosovu biti priznate, a u praksi to nije tako”, zaključio je on.

Vlajićev kolega Predrag Miljković smatra da je najveći problem imovine na Kosovu njena uzurpacija.
“Ukoliko ste raseljeno lice sa Kosova i nemate nikakav uvid u katastar nepokretnosti, vi ne znate šta se dešavalo poslednjih 20 godina sa vašom imovinom. Do vremena kada vi angažujete advokata da zatraži posedovni list, ta imovina je nekoliko puta već preprodata, nasleđena, otuđena”, kazao je on.

Današnjoj virtuelnoj konferenciji su prisustvovali pravnici, advokati, aktivisti civilnog društva, te predstavnici međunarodnih organizacija i medija, a podržana je od strane Maršalovog fonda i Balkanskog fonda za demokratiju.

 Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021