Vesti
Društvo

Na Padalištu pet dana bez vode

Oko 400 stanovnika četiri stambene zgrade u naselju Padalište u Gračanici već pet dana, kako tvrde, nemaju vode. U naselju živi i oko 90 dece. I pored obraćanja lokalnoj samoupravi i kancelariji Regionalnog vodovoda u Gračanici, rešenje problema nije na vidiku.
Na Padalištu pet dana bez vode
Sa sinoćnjeg okupljanja (Foto Gračanicaonline)

U jeku epidemije korona virusa, kada je lična higijena ključni faktor u sprečavanju zaraze, meštani Padališta koji žive u četiri stambene zgrade, pet dana nemaju vodu.

„Situacija je vrlo opasna. Ovde ima 80 stanova i skoro 90 dece. Vrlo je važno održavati higijenu u ovoj vanrednoj zdravstvenoj situaciji, a to je u ovim uslovima nemoguće. Apelujem na sve nadležne da preduzmu sve mere kako bi se u našem naselju rešio problem vodosnabdevanja“ poručuje dr Boban Tokić, koji sa porodicom živi u ovom naselju.

U Opštini Gračanica su meštanima, kako sami kažu, rekli da oni nemaju nadležnost nad vodosnabdevanjem. Svesni da je nivo Gračaničkog jezera, odakle se Gračanica snabdeva vodom, niži nego što je uobičajeno za ovo godišnje doba, stanovnici Padališta ipak misle da u Regionalnom vodovodu nisu korektni i da se prema svim građanima ne odnose podjednako.

„Dok ovde u komšiluku ljudi polivaju bašte i peru automobile vodom iz gradskog vodovoda, mi nemamo ni vode za piće, ni da operemo ruke, ni da okupamo decu i sebe“, kaže jedna meštanka.

Slavoljub Jovanović tvrdi da su obavestili direktora javnih službi u Opštini Gračanica Vladicu Trajkovića i šefa gračaničke kancelarije Regionalnog vodovoda Hasana Behljuljija.

„Navodno su nam pustili vodu, došla je samo na prvi sprat, ali pritisak je bio katastrofalan. Mašina za veš nije mogla da radi, ali oni imaju opravdanje kao da smo mi dobili vodu. Mi smo svesni situacije sa vodom i da nije bilo padavina, ali neka nađu rešenje za sve jednako. Poslednja varijanta je cisterna sa vodom“, kaže Jovanović.

Meštani su se večeras okupili ispred zgrada u kojima žive, u znak protesta i kako bi skrenuli pažnju nadležnima da je situacija neizdrživa. Tvrde da se u blizini nalazi šahta sa ventilom koji je potrebno samo malo više odvrnuti i oni bi dobili vodu, ali iz vodovoda to ne žele da učine. Iz kojih razloga, stanovnici Padališta ne žele da spekulišu.

Danas su za 18 časova takođe zakazali okupljanje, na koje će pozvati i pedstavnike lokalne samouprave koji bi, kako kažu meštani, institucionalno i razgovorom sa predstavnicima Regionalnog vodovoda u Prištini, mogli da reše problem. Zadovoljni bi bili, dodaju, kada bi barem nekoliko sati dnevno imali vodu, kako bi mogli da obave najosnovnije potrebe.Ostale vesti

Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020
Đaci nakon duže pauze ponovo u školskim klupama
Iako je školska godina za đake na Kosovu počela 1. septembra nastavom „na daljinu“, danas su dvorišta osnovnih škola „Kralj Milutin“ u Gračanici i „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, ponovo ispunjena dečijom grajom. Đaci su vidno uzbuđeni i radosni zbog povratka u klupe.
  • 21.09.2020
Heroji u doba koronavirusa:
U šestoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Dušan Borisavljević, predsednik Omladinskog saveta Gračanice i direktor Centra za inovacije u Severnoj Mitrovici Marko Rakić. Borisavljević je naveo da mladima na Kosovu nedostaje preduzetnički duh, dok Rakić smatra da je njihov najveći problem "negativna selekcija". 
  • 20.09.2020
Jevtić: Nedopustivo rušenje škole u Drajčićima

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kazao je za RTV Kim da je sa žaljenjem primio informaciju da osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, ponovo preti potpuno rušenje.

  • 19.09.2020
Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenje
Osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, preti potpuno rušenje. Devedesetogodišnji Toma Tomić, učitelj u penziji pokušava da zaustavi rušitelje.
  • 19.09.2020