Vesti
Društvo

Na Padalištu pet dana bez vode

Oko 400 stanovnika četiri stambene zgrade u naselju Padalište u Gračanici već pet dana, kako tvrde, nemaju vode. U naselju živi i oko 90 dece. I pored obraćanja lokalnoj samoupravi i kancelariji Regionalnog vodovoda u Gračanici, rešenje problema nije na vidiku.
Na Padalištu pet dana bez vode
Sa sinoćnjeg okupljanja (Foto Gračanicaonline)

U jeku epidemije korona virusa, kada je lična higijena ključni faktor u sprečavanju zaraze, meštani Padališta koji žive u četiri stambene zgrade, pet dana nemaju vodu.

„Situacija je vrlo opasna. Ovde ima 80 stanova i skoro 90 dece. Vrlo je važno održavati higijenu u ovoj vanrednoj zdravstvenoj situaciji, a to je u ovim uslovima nemoguće. Apelujem na sve nadležne da preduzmu sve mere kako bi se u našem naselju rešio problem vodosnabdevanja“ poručuje dr Boban Tokić, koji sa porodicom živi u ovom naselju.

U Opštini Gračanica su meštanima, kako sami kažu, rekli da oni nemaju nadležnost nad vodosnabdevanjem. Svesni da je nivo Gračaničkog jezera, odakle se Gračanica snabdeva vodom, niži nego što je uobičajeno za ovo godišnje doba, stanovnici Padališta ipak misle da u Regionalnom vodovodu nisu korektni i da se prema svim građanima ne odnose podjednako.

„Dok ovde u komšiluku ljudi polivaju bašte i peru automobile vodom iz gradskog vodovoda, mi nemamo ni vode za piće, ni da operemo ruke, ni da okupamo decu i sebe“, kaže jedna meštanka.

Slavoljub Jovanović tvrdi da su obavestili direktora javnih službi u Opštini Gračanica Vladicu Trajkovića i šefa gračaničke kancelarije Regionalnog vodovoda Hasana Behljuljija.

„Navodno su nam pustili vodu, došla je samo na prvi sprat, ali pritisak je bio katastrofalan. Mašina za veš nije mogla da radi, ali oni imaju opravdanje kao da smo mi dobili vodu. Mi smo svesni situacije sa vodom i da nije bilo padavina, ali neka nađu rešenje za sve jednako. Poslednja varijanta je cisterna sa vodom“, kaže Jovanović.

Meštani su se večeras okupili ispred zgrada u kojima žive, u znak protesta i kako bi skrenuli pažnju nadležnima da je situacija neizdrživa. Tvrde da se u blizini nalazi šahta sa ventilom koji je potrebno samo malo više odvrnuti i oni bi dobili vodu, ali iz vodovoda to ne žele da učine. Iz kojih razloga, stanovnici Padališta ne žele da spekulišu.

Danas su za 18 časova takođe zakazali okupljanje, na koje će pozvati i pedstavnike lokalne samouprave koji bi, kako kažu meštani, institucionalno i razgovorom sa predstavnicima Regionalnog vodovoda u Prištini, mogli da reše problem. Zadovoljni bi bili, dodaju, kada bi barem nekoliko sati dnevno imali vodu, kako bi mogli da obave najosnovnije potrebe.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020