Vesti
Društvo

Na Kosovu zagađeni vazduh, zemljište i voda

Kosovo je područje sa velikim brojem divljih deponija, u reke otiču otpadne vode, a fabrike poput Elektrane, Trepče i rudnika Kišnica samo doprinose zagađenju životne sredine.
Na Kosovu zagađeni vazduh, zemljište i voda
Zagadjene reke (Foto Kim)

Centralne i lokalne vlasti na Kosovu, usvajanjem različitih strategija, poslednjih godina posvećuju više pažnje ovom problemu.

Gotovo sve reke koje protiču centralnim Kosovom su zagađene otpadnim vodama jer u njih otiče kanalizaca iz Prištine i drugih većih naselja. Direktor za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine pri opštini Dejan Jovanović kaže da je neophodno da Opštine Gračanica i Priština zajedno pronađu rešenje za ovaj problem.

Međutim, pored otpadnih voda, veliki problem na teritoriji opštine Gračanica su i divlje deponije kojih poslednjih godina ima sve više. Pravilinik za zaštitu životne sredine koji je usvojila ova lokalna samouprava nalaže kažnjavanje svih koji doprinose zagađenju.

Ipak jedan od najvećih zagađivača u Gračanici jeste jalovište iz rudnika Kišnica. „Jalovina iz rudnika Kišnica utiče, ne samo na Gračanicu i okolinu, već na čitav region. U jalovini ima teških metala i kancerogenih supstanci. Zbog jalovine je zagađena i reka koja protiče Gračanicom“, kaže Jovanović.

U opštini smatraju da bi najbolje rešenje za problem jalovišta bilo da se ono prekrije. „S obzirom da se sada gradi auto put, mi kao opština bi smo voleli da se ta jalovina pokrije. Pošto se gradi put, postoji ogromna količina zemlje i njom bi mogla ta jalovina da se pokrije. Videćemo sa Ministarstvom na koji način da se taj problem reši“.

Iljir Morina iz Agencije za zaštitu životne sredine tvrdi da situacija na Kosovu i nije tako loša. Kako kaže stanovnici Kosova dišu čistiji vazduh od Tirane i Skoplja.

Morina smatra da je najveća odgovornost u zaštiti životne sredine upravo na opštinama na Kosovu.

„Stanje nije lošije nego u regionu, čak je i bolje nego u Albaniji i Makedoniji. Pojedinim opštinama su date desetine hiljada evra za tretiranje otpada. Tokom godina mi otklanjamo na desetine divljih deponija. Divlje deponije se formiraju pred očima opštinskih struktura, tako da se ti problemi odnose samo na opštine. One time treba da se bave i da čiste pred svojom kućom“, smatra Morina.  

Agron Bektaši iz organizacije Rek (REC) kaže da problem otpada na Kosovu ostaje jedan od najvećih.

 „Problem odpadaka na Kosovu ostaje jedan od ključnih. Ne govorim samo o odpatcima domaćinstava nego uopšte, bilo da se radi o industrijskom otpadu koji se nalazi u blizini rudnika ili čvrsti otpadi iz kamenoloma i svi ostali. I pored velikih investicija, donacija i planova, krivica je zajednička. Ne može se govoriti samo o krivici domaćih struktura, već i međunarodnih. Za petnaest godina je trebalo veće angažovanje“, smatra Bektaši.

Da bi sredina u kojoj stanovništvo živi bila zdravija i čistija neophdno je preduzeti mere zaštite. To prema oceni nadležnih u opštini najviše zavisi od samih građana.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022