Vesti
Društvo

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti

Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Ilustracija (Foto Pixabay)

Portparol Kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) Viktor Bužalja je za prištinske medije potvrdio da se restrikcije nastavljaju.

Prema podacima Ministarstva privrede, dnevna proizvodnja električne energije u Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji (KEK) je trenutno 507 megavata na sat, dok je potražnja do 750 megavata na sat.

 Cena energije na mađarskoj berzi (HUPKS) je oko 430 evra po megavatu, dok je u avgustu prošle godine bila 150 evra.

Na Kosovu se oko 94 odsto energije proizvodi sagorevanjem uglja, dok ostatak dolazi iz obnovljivih izvora kao što su hidroelektrane, vetroelektrane i solarni paneli.Ostale vesti

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine

Popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova na Kosovu odžaće se od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopštio je nakon jučerašnje sednice Vlade premijer Aljbin Kurti.

  • 01.10.2022
Za mesec dana na RKS tablice preregistrovano samo devet vozila
Nakon 30 dana, otkad je na snagu stupila uredba kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama, na RKS table prešlo je samo devet vozila.
  • 01.10.2022
Počeo popis stanovništva u Srbiji
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.
  • 01.10.2022
U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću
U sedištu Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici postavljena je bista sekretaru Dragiši Murganiću.
  • 30.09.2022
Položaj starih nije najbolji, potrebna veća briga društva

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Prištini je održan okrugli sto u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNPFA) na kome su razmatrani izazovi sa kojima se susreću pripadnici tog dela populacije. „Na žalost, položaj starih ljudi ne samo na Kosovu, nego i u regionu nije baš najbolji“, ocenila je šefica kancelarije UNPFA za kosovo Visare Mujko Nimani.

  • 30.09.2022
Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022