Vesti
Društvo

Na Kosovu prijavljeno preko 180.000 nezaposlenih

Broj nezaposlenih lica registrovanih u kosovskoj Agenciji za zapošljavanje je preko 180.000, piše RSE.
Na Kosovu prijavljeno preko 180.000 nezaposlenih
Priština (Foto Kim)

Povećan broj nezaposlenih beleži se zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Generalni direktor Agencije za zapošljavanje Drin Haračija, rekao je za servis RSE na albanskom jeziku, da je samo u martu 80.000 građana prijavljeno kao nezaposleno.

“Ako pogledamo brojke do 23. jula ove godine, ukupan broj registrovanih nezaposlenih građana je preko 180.000. Uglavnom, najveće opštine imaju i najveći broj nezaposlenih. U martu se oko 80.000 građana prijavilo kao nezaposleno“, rekao je Haračija.

Napominje da se registrovanim nezaposlenim licima nudi obuka u okviru centara za stručno osposobljavanje, ali je, prema njegovim rečima, smanjenog obima, zbog mera sprečavanja širenja koronavirusa, ali je takođe smanjena potražnja od strane preduzeća za radnicima.

Zaposleni koji su suspendovani ili otpušteni nakon maja, nisu uključeni u Fiskalni paket hitne pomoći kosovske Vlade, za koji je prijava završena 15. maja, niti u bilo koji drugi paket.

Fiskalnim paketom za hitne slučajeve, vrednosti oko 180 miliona evra, radnicima koji izgube posao, nakon najave hitnih mera, obezbeđuje se iznos od 170 evra u naredna dva meseca (april i maj).

Međutim, do sada je, zbog manjka u budžetu izvršena samo jedna uplata.

Isplata za maj mogla bi biti izvršena nakon usvajanja revidiranog Zakona o budžetskim izdvajanjima 2020, koji je već na završnom razmatranju u Skupštini.

Procenat nezaposlenosti na Kosovu i ranije je bio visok, pa je tako, prema podacima Kosovske agencije za statistiku (KAS), u 2019. godini, iznosio 25,7 odsto.

Ni prosečan ekonomski rast od 4 odsto nije doprineo ublažavanju ovog problema sa kojim se Kosovo suočava već godinama.

Prema predviđanjima Centralne banke Kosova, pandemija koronavirusa uticaće na smanjenje ekonomskog rasta sa -2 na -4 odsto.

Procena Međunarodnog monetarnog fonda je smanjenje kosovske ekonomije za 5 odsto nakon pandemije.

Muharem Šahini, portparol Ministarstva finansija, rekao je za RSE da će Vlada pomoći radnicima kroz Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji je odobren 22. jula i poslat Skupštini na razmatranje.

Prema njegovim rečima, ovaj Nacrt zakona stvara pravnu osnovu za sprovođenje programa usmerenih na prevazilaženje socio-ekonomskih posledica izazvanih pandemijom koronavirusa.

"Vlada smatra da će se programom ekonomskog oporavka vratiti tempo ekonomskog rasta, povećati ukupna potražnja i otvoriti perspektiva za jačanje proizvodnog, izvoznog i uslužnog sektora", rekao je Šahini.

Program ekonomskog oporavka, vrednosti 385 miliona evra, dodaje Šahini, ima za cilj oživljavanje ekonomske aktivnosti, kroz mere koje podržavaju širok spektar ekonomskih sektora, s potencijalom za rast i otvaranje novih radnih mesta.

Iako je prva faza olakšavajućih mera na Kosovu započela 4. maja, za preduzeća su i dalje na snazi određena ograničenja koja su mnoge nagnala da smanje svoju aktivnost i posledično smanje broj zaposlenih.

Od 6. jula zabranjena je delatnost ugostiteljskog sektora od 21.00 do 5.00.

Prema nedavnim odlukama, obustavljen je rad u javnim i privatnim vrtićima, kao i kulturne, sportske i druge aktivnosti.Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020