Vesti
Društvo

Na Kosovu od ponedeljka sat vremena duže za kretanje

Na Kosovu od ponedeljka, 18. maja počinje druga faza olakšavanja mera uvedenih zbog pandemije, potvrdio je premijer na dužnosti Aljbin Kurti na konferenciji za novinare.
Na Kosovu od ponedeljka sat vremena duže za kretanje
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Prema njegovim rečima, građani će od ponedeljka moći da se kreću sat vremena duže nego do sada, odnosno dva puta dnevno po dva sata.

U ovoj fazi predviđa se otvaranje stomatoloških i fizioterapeutskih ordinacija, salona lepote, restorana (usluga za poneti) gradskog i međugradskog saobraćaja.

On je kazao da je, i pored porasta broja obolelih od Kovid -19 poslednjih dana, preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje da druga faza nastupi onako kako je planirano.

"Zadnje dve nedelje su bile dobre, ali ne i zadnja dva dana što se tiče inficiranih", dodao je Kurti.

On je pozvao građane da i dalje budu oprezni budući da je broj obolelih u porastu, čime je i veća mogućnost inficiranja.

Dodao je da će predstojeći period biti veliki test i izazov za društvo.

"Kretanje građana pomaže kretanju virusa. Nažalost, u nedostatku vakcine moramo sami maksimalno da se brinemo i da se borimo protiv korona virusa, noseći maske i održavajući fizičku distancu od 2 metra", kazao je Kurti.

U narednoj fazi, 1. juna, nakon procene situacije, predviđa se i otvaranje granica.

Ukupan broj obolelih na Kosovu je 945, a izlečenih 690. Preminulo je 29 osoba.Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020