Vesti
Društvo

Na Kosovu od ponedeljka sat vremena duže za kretanje

Na Kosovu od ponedeljka, 18. maja počinje druga faza olakšavanja mera uvedenih zbog pandemije, potvrdio je premijer na dužnosti Aljbin Kurti na konferenciji za novinare.
Na Kosovu od ponedeljka sat vremena duže za kretanje
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Prema njegovim rečima, građani će od ponedeljka moći da se kreću sat vremena duže nego do sada, odnosno dva puta dnevno po dva sata.

U ovoj fazi predviđa se otvaranje stomatoloških i fizioterapeutskih ordinacija, salona lepote, restorana (usluga za poneti) gradskog i međugradskog saobraćaja.

On je kazao da je, i pored porasta broja obolelih od Kovid -19 poslednjih dana, preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje da druga faza nastupi onako kako je planirano.

"Zadnje dve nedelje su bile dobre, ali ne i zadnja dva dana što se tiče inficiranih", dodao je Kurti.

On je pozvao građane da i dalje budu oprezni budući da je broj obolelih u porastu, čime je i veća mogućnost inficiranja.

Dodao je da će predstojeći period biti veliki test i izazov za društvo.

"Kretanje građana pomaže kretanju virusa. Nažalost, u nedostatku vakcine moramo sami maksimalno da se brinemo i da se borimo protiv korona virusa, noseći maske i održavajući fizičku distancu od 2 metra", kazao je Kurti.

U narednoj fazi, 1. juna, nakon procene situacije, predviđa se i otvaranje granica.

Ukupan broj obolelih na Kosovu je 945, a izlečenih 690. Preminulo je 29 osoba.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020