Vesti
Društvo

Na Kosovu nema opasnosti od poplava

Repubički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će u toku ove nedelje u većem delu Srbije pasti velika količina padavina. Meteorolog iz Prištine Sulj Tahirsuljaj kaže da na Kosovu neće biti padavina velikog inteziteta. Meštani ipak u strahu od poplava.
Na Kosovu nema opasnosti od poplava
Poplave u Radevu (Foto arhiva Kim)

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Kosovu je narandžasti meteoalarm, što znači da su najvljene vremenske prilike opasne, a njihov intezitet može, kako se objašnjava, prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasan po ljude i životinje.

Sa druge strane, meteorolog iz Prištine Sulj Tahirsuljaj kaže za RTV Kim da će tokom ove nedelje biti padavina, ali ne velikog inteziteta.

„Čitav region je pod uticajem niskog vazdušnog pritiska, tako da će tokom ove nedelje biti padavina, ali ne velikog inteziteta, te padavine su naizmenične. Očekuje nas promenjivo vreme, sunčano i opet padavine. To je situacija koja je normalna u ovom mesecu, minimalna teperatura će se kretati od 5 do 7 stepeni, a maksimala od 15 do 18 stepeni. Vetar će duvatai sa juga i jugozapada, a kraj nedelje sa severa i severoistoka“, kazao je Tahirsuljaj.

Tahirsuljaj napominje da su ovakvi vremenski usovi karakteristični za ovo doba godine.

„Ovo je normalna situacija, nije bilo dovoljno padavina za popunjavanje jezera za snabdevanje stanovništva vodom, a i uslovi zemljišta nisu bili pogodni za razvitak semena u toku jeseni i proleća. Do poplava može doći jedino na onim mestima gde su oštećena rečna korita. Ova kiša će trajati do četvrtka, najkasnije do petka ujutru, tako da nas sledeće nedelje očekuje toplije vreme sa maksimalnom tempraturom do 23 stepena“.

U selima na teritoriji opštine Gračanica svaka veća kiša poplavi veliki broj domaćinstava i poljoprivrednog zemljišta, tako da su meštani u strahu pri svakoj najavi većih količina padavina.

Živorad Ničić živi u Lepini, u neposrednoj bizini reke Sitnice, kaže da ga kišno vreme, iako pogoduje usevima, ne raduje puno.

„Kada su velike padavine strahujemo, jer smo ranijih godina imali neprijatna iskustva. Pre četiri godine smo poplavili i imali ogromnu materijalnu štetu koju nam do sada niko nije nadoknadio. Pomoćne zgrade su mi bile pod vodom, utopila su mi se prasići i kokoške. Sve se izdešavalo u toku noći, iznenada“, rekao nam je Živorad Ničić.

Ničić kaže da su iz Opštine Gračanica prošle godine prokopali kanal pored njegove kuće i da je situacija sada malo bolja. On smatra da bi se problem trajno rešio kada bi se iskopao kanal koji bi bio povezan sa rekom.

Direktor Odeljenja javnih službi pri Opštini Gračanica Vladica Trajković kaže da za sada nema opasnosti od poplava, da su dežurne ekipe na terenu i spremne da reaguju ukoliko bude ikakvih problema.

„Ekipe javnih službi su već u ranim jutarnjim satima krenule u obilazak terena kako bi izvršili proveru stanja tamo gde smo ranije imali probleme. Ja sam proveravao nekoliko sajtova o količini padavina i nadam se da na našoj teritoriji neće biti takvih padavina kao u drugim zemljama. Ekipe javnih službi su spremne da deluju, kontrolišemo sve tačke. Tamo gde bude trebalo da se interveniše intrevenisaćemo u toku dana, da pojačamo bankine i raščistimo pojedine delove“, kazao je Trajković.

Trajković objašnjava da su poplave zapravo posledice ljudskog nemara i nesavsenog odlaganje smeća koje kasnije završava u rečnim koritima i prouzrokuje izlivanje reka.

 Ostale vesti

Učenici se vraćaju u školske klupe
U škole na centralnom Kosovu danas su se vratili učenici. Nastava se odvija kombinovano u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.
  • 19.04.2021
Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku
Restorani i kafići od danas ponovo rade. Posle dvonedeljne pauze zbog uvođenja mera od strane Vlade Kosova, od jutros su ponovo otvorena vrata ugostiteljskih objekata u Gračanici. Njihovi vlasnici kažu da su zbog čestog zatvaranja gubici nemerljivi i nenadoknadljivi.
  • 19.04.2021
Danas bez protesta u Gračanici. Borisavljević: Naći rešenje za bezbednosnu situaciju

U Gračanici danas nije bilo protesta zbog prebijenja Luke Dimitrijevića. Razlog za to je, kako je rekao jedan od učesnika Dušan Borisavljević, to što je Lukin otac Dejan Dimitrijević kaženjen zbog okupljanja građanja tokom pandemije ispred Policijske stanice.

  • 19.04.2021
Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021