Vesti
Društvo

Na Kosovu nema baznih stanica za 5G mrežu

Iako je u nekim zemljama već počela implementacija 5G mreže, IPKO smatra da na Kosovu još uvek nisu iscrpljeni potencijali razvoja 4G mreže, "pre svega, preko dodeljivanja operatorima na korišćenje frekvencija u opsegu od 800 MHz", naveo je za RTV Kim glavni tehnićki direktor ove kompanije Nenad Mickoski. Početna forma razvoja 5G mreže na Kosovu se ne očekuje pre 2022-3.
Na Kosovu nema baznih stanica za 5G mrežu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Mickoski, koji ima preko 15 godina međunarodnog iskustva u oblasti telekomunikacija, je pre dolaska u IPKO radio za Telekom grupu Slovenije u Makedoniji, Kosmofon i Iskratel/Simens.

Na Kosovu još uvek ne postoje bazne stanice za 5G mrežu. Mickoski prve korake ne očekuje u neposrednoj budućnosti.

"Prvi korak je dodeljivanje neophodnih frekvencija i dozvola za rad 5G mreže, posle čega bi se mogla postaviti neophodna infrastruktura. IPKO smatra da se u početnoj formi to može očekivati 2022-2023. godine.

Povodom eventualnog uticaja 5G tehnologije na zdravlje ljudi, Mickoski kaže:

"Uticaj na zdravlje ljudi je tema kojom se bave relevantne međunarodne organizacije, koje na bazi merenja i testiranja izdaju odobrenja sa kolikom snagom i na kojim frekvencijama može funkcionisati određena mreža, kako ne bi, prema kriterijumima, imala negativan uticaj na zdravlje ljudi. IPKO nabavlja opremu za mobilnu mrežu od najboljih svetskih dobavljača koji poštuju uputstva međunarodnih organizacija u vezi sa nivoom zračenja", naveo je on, dodajući da "za postojeće bazne stanice IPKO radi i merenja koja potvrđuju da je zračenje u dozvoljenom opsegu".

Mickoski je naveo da su ključne karakteristike 5G mreže veća brzina protoka, manje kašnjenje signala i mogućnost da se deo mreže posveti tačno određenim servisima.

"Time bi se omogućili neki danas praktično nemogući servisi preko mobilnih mreža, kao što su daljinske precizne intervencije – hirurške ili neke druge, formiranje nezavisnog dela mreže koji bi bio posvećen samo jednom specijalnom tehnnološkom procesu proizvodnje...

Mickoski naglašava da "5G mreža, u suštini, može raditi, kako u nekim već postojećim frekvencijkim opsezima, tako i u nekim dopunskim".

Pojava 5G mreže izaziva veliku pažnju, ali i strah kod pojedinih građana. RTV Kim se već bavila ovom temom, pokušali smo da saznamo ima li veze ovaj tehnološki napredak sa pojavom koronavirusa i da li je strah uopšte realan?Ostale vesti

Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra
Isticanje otpadnih voda sa jalovišta flotacije Kopaonik-Leposavić, Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) Trepča od pre nekoliko dana, prema analizama stručnih službi, nije uticalo na kvalitet reke Ibar. Takođe, izvršena je sanacija oštećenog dela, radi se na dodatnom ojačavanju i za dva do tri dana očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji u Leposaviću, saopštio je danas generalni direktor Trepče Jovan Dimkić.
  • 21.01.2021
Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om

Švedska ambasadorka Karin Hernmark i vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl predstavili su danas u Prištini prioritete švedskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju za 2021. godinu.

  • 21.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021