Vesti
Društvo

Na Kosovu izašlo 44 % birača

Na Kosovu je na srpskim vanrednim parlamentarnim izborima izašlo oko 47. 500 glasača ili 44 %, saopšteno je iz Oebsa u Prištini.

Na Kosovu izašlo 44 % birača
Biračko mesto u Lapljem Selu (Foto Kim)

Birališta na Kosovu zatvorena su u 20 časova, a tokom izbornog dana nije zabeležen ni jedan inicident.

Nakon završetka procesa, Oebs transportuje prikupljene glasove u Rašku i Vranje i gde ih predaje RIK-u na brojanje i ostale prateće procedure.

Misija Oebs na Kosovu sprovela je, kako su je nazvali, "akciju prikupljanja glasova" i tako omogućila biračima sa pravom glasa pristup srpskim izborima.

Glasanje za republički parlament na Kosovu odvijalo se na 21 lokaciji na 90 biračkih mesta.

Na Kosovu je pravo glasa prema podacima RIK-a imalo ukupno 106. 094 birača.

Građani koji su danas glasali, uglavnom očekuju boljitak nakon održavanja vanrednih izbora za parlament Srbije.Ostale vesti

Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020
Završena rekonstrukcija Doma kulture u Donjoj Gušterici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji svojih saradnika obišao rekonstruisani Dom kulture u Donjoj Gušterici. „Ono što je urađeno značiće mnogo za meštane naše okoline, jer se u Domu organizuju različite kulturne manifestacije“, kazala je direktorica ove ustanove Vesna Kukureković.
  • 22.10.2020