Vesti
Društvo

"Na Kosovu i dalje veliki broj (re)uzurpirane imovine"

Na Kosovu, skoro dve decenije nakon završetka sukoba, i dalje je izražen problem uzurpirane imovine, kazala je Radiju Kontakt plus viša pravna savetnica Aleksandra Dimitrijević iz regionalne Kancelarije kosovskog zaštitnika građana.
Aleksandra Dimitrijević (Foto Kontakt)

Dimitrijević podseća da se pitanjem uzurpirane imovine na Kosovu prvo bavio HPD koji je osnovao UNMIK, kasnije je taj mandat preuzela Kosovska agencija za imovinu (KPA) koja je restruktuirana i koja je sada Agencija za verifikaciju imovine.

„Međutim problem postoji, veliki je broj uzurpirane imovine, veliki je broj krivičnih i građanskih predmeta pred sudovima a ono što institucija Ombudsmana može da učini jeste da da savet građanima, monitoriše suđenja i da savete sudovima kako da postupaju u ovim predmetima,“- kaže Aleksandra Dimitrijević.

Dimitrojević potvrđuje da je na Kosovu veliki broj reuzurpirane imovine.

„Naš savet je da se slučaj obavezno prijavi Kosovskoj policiji, da se podnese krivična prijava protiv uzurpatora koji će, na osnovu te krivične prijave, biti procesuiran na sudu,“- kaže ona.

Pravo na imovinu je neotuđivo ljudsko pravo koje ne zastareva i građani svakog trenutka mogu da se obrate Instituciji ombudsmana u regionalnim kancelarijama koje se nalaze širom Kosova, uključujući Gračanicu i Severnu Mitrovicu, navodi Dimitrijević.Ostale vesti

Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023
Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023