Vesti
Društvo

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji
Ruševine nakon zemljotresa u Turskoj (Foto EPA-EFE/YAHYA NEMAH)

"Naše misli i molitve danas, kao i juče, su za žrtve, povređene i sve pogođene ovim zemljotresom i naša solidarnost je potpuna. Naši vojnici su već u Turskoj, dok je Kosovo u potpunosti na raspolaganju za nastavak podrške". navedeno je u saopštenju predsednice Kosova.

"Pred ovakvim tragedijama, moramo stati uz one kojima je potrebna podrška. Bol turskog i sirijskog naroda je i naš. Stoga sam, na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, u znak državnog i građanskog poštovanja, sredu, 8. februar 2023. godine, proglasila za Dan žalosti u Republici Kosovo, nakon zemljotresa od 6. februara 2023. godine sa epicentrom u Turskoj, koji je ostavio hiljade mrtvih i povređenih", dodala je Osmanijeva. 

Prema najnovijim podacima u razornom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio jug Turske i Siriju stradalo je više od 9.000 ljudi, dok su hiljade još pod ruševinama.Ostale vesti

’’Stop trovanju Mitrovice’’ – poruka sa protesta Udrženja ’’Šapa’’
Zbog svakodnevnih trovanja napuštenih pasa i drugih životinja, a samim tim i životne sredine, danas je u Kosovskoj Mitrovici održan protest.
  • 01.04.2023
Pogođeni poplavama u Mitrovici i dalje očekuju pomoć
U severnom delu Mitrovice održana je nova sednica skupštine opštine, peta po redu nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili kosovske institucije. Današnju sednicu, takođe su obeležile januarske poplave koje su pogodile Kosovo, uključujući i severni deo Mitrovice, jer su prisustvovali i građani koji su bili pogođeni ovom nepogodom, a zbog toga što im pomoć od 300 hiljada evra koju je ova skupština usvojila na prethodnoj sednici još uvek nije pristigla.
  • 31.03.2023
Mitrovica: Sutra protest zbog trovanja pasa
Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ iz Kosovske Mitrovice organizovaće sutra u podne na šetalištu u ulici Kralja Petra protest zbog masovnog trovanja uličnih pasa.
  • 31.03.2023
Dvodnevno predavanje docenta Nedeljkovića u Kim radiju o monetizaciji sadržaja na internetu
Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Marko Nedeljković je u sredu i četvrtak (29. i 30. marta) održao dvodnevni trening u redakciji Kim radija u Čaglavici na temu monetizacije i prilagođavanja novinarskih sadržaja na internetu zahtevima digitalnog doba i društvenih mreža.
  • 30.03.2023
Izabran novi predsednik SANU
Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je akademik, fizičar Zoran Knežević, odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata Svetislava Božića.
  • 30.03.2023
Tribina o saradnji Grka i Srba: Vezuje nas vera i tradicija

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizovali su tribinu na temu "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije".

  • 29.03.2023