Vesti
Društvo

Na Kosovu aktivna četiri požara

Na Kosovu su aktivna još četiri požara od pedeset, koliko ih je bilo krajem prošle nedelje, rekao je za Radio Slobodna Evropa Nehat Koćinaj, portparol Agencije za upravljanje vanrednim situacijama.
Na Kosovu aktivna četiri požara
Ilustracija (Foto RSE/Bujar Terstena)

"Požari su aktivni u regionu Suve Reke, Prizrena, Nacionalnom parku Prokletije i Janjevu, opština Lipljan", rekao je on.

Nekoliko sela na teritoriji opštine Suva Reka, na oko 60 kilometara od Prištine, su već tri dana zahvaćena požarima. Gradonačelnik Suve Reke Balji Muharemaj za RSE kaže da je situacija sa požarima trenutno pod kontrolom.

„Situacija je pod kontrolom, ali se mora pratiti jer su temperature visoke, ima vetra i vatra se odmah širi. Za sada je oštećena samo jedna kuća i poljoprivredno zemljište. Na sreću, požar je zaustavljen u industrijskoj zoni i u blizini domaćinstava u selu Studenčan. U stanju smo pripravnosti, zahvaljujemo se dobrovoljcima koji priskaču u pomoć tamo gde su požari”, kaže Muharemaj.

"Potpuna procena štete će se izvršiti nakon katastrofe", kažu iz Agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

Prethodnih dana su požari, osim u regionu Prizrena, buknuli i u Peći, Gnjilanu i Mitrovici.

Za gašenje požara su angažovani vatrogasci, pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova i Policija uz podršku Kfora, napisao je svom Fejsbuk nalogu ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.

Na Kosovu je 44,7 odsto teritorije prekriveno šumama. Požari, osim drveća, ugrožavaju i floru i faunu.Ostale vesti

Dečija smotra folklora u Prizrenu: Čuvari kulture i tradicije

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana je dvadeset prva po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se preko sedam stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 28.05.2022
Grafijada: Tri nagrade za studente mitrovičkog Fakulteta umetnosti
Studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici osvojili su tri prva mesta na nedavno održanom Međunarodnom susretu studenata grafičke struke "Grafijada 2022", u Trebinju.
  • 28.05.2022
Inicijativa da Gimnazija K. Kamenica nosi  ime Slobodana Kostića
Grupa intelektualaca iz Kosovskog Pomoravlja nedavno je pokrenula inicijativu da gimnazija u Kosovskoj Kamenici dobije ime po čuvenom književniku i profesoru Slobodanu Kostiću, koji je poreklom iz tog kraja.
  • 27.05.2022
Nestankom šuma nestaju i izvori vode
Koliki je značaj očuvanja šuma i planska eksploatacija, promovisano je u studiji analize mehanizma zaštite životne sredine, koju je izradila Ekološka medicinska ekspertska grupa EMEG uz podršku KFOS-a.
  • 27.05.2022
Objavljene nove cene goriva: Skuplji i dizel, i benzin
Nova maksimalna cena evro dizela do kraja maja u Srbiji biće 203,50 dinara, dok će cena benzina evro premijum BMB 95 biti 187 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
  • 27.05.2022
Trava raste, a radnika nema
Meštani Dobrotina su pre nedelju dana podneli zahtev JKP Ekologija i Opštini Gračanica za košenje trave i sređivanje sela. Međutim, to do sada nije urađeno. Dobrotinčani, kako su naveli, strahuju da svoje najmlađe puštaju u parkove zarasle u travu. Iz JKP Ekologije su za RTV Kim rekli da su svakog dana na terenu, ali da nemaju dovoljan broj radnika kako bi sve neophodne poslove završili u roku. 
  • 27.05.2022