Vesti
Društvo

Na Kosovu aktivna četiri požara

Na Kosovu su aktivna još četiri požara od pedeset, koliko ih je bilo krajem prošle nedelje, rekao je za Radio Slobodna Evropa Nehat Koćinaj, portparol Agencije za upravljanje vanrednim situacijama.
Na Kosovu aktivna četiri požara
Ilustracija (Foto RSE/Bujar Terstena)

"Požari su aktivni u regionu Suve Reke, Prizrena, Nacionalnom parku Prokletije i Janjevu, opština Lipljan", rekao je on.

Nekoliko sela na teritoriji opštine Suva Reka, na oko 60 kilometara od Prištine, su već tri dana zahvaćena požarima. Gradonačelnik Suve Reke Balji Muharemaj za RSE kaže da je situacija sa požarima trenutno pod kontrolom.

„Situacija je pod kontrolom, ali se mora pratiti jer su temperature visoke, ima vetra i vatra se odmah širi. Za sada je oštećena samo jedna kuća i poljoprivredno zemljište. Na sreću, požar je zaustavljen u industrijskoj zoni i u blizini domaćinstava u selu Studenčan. U stanju smo pripravnosti, zahvaljujemo se dobrovoljcima koji priskaču u pomoć tamo gde su požari”, kaže Muharemaj.

"Potpuna procena štete će se izvršiti nakon katastrofe", kažu iz Agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

Prethodnih dana su požari, osim u regionu Prizrena, buknuli i u Peći, Gnjilanu i Mitrovici.

Za gašenje požara su angažovani vatrogasci, pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova i Policija uz podršku Kfora, napisao je svom Fejsbuk nalogu ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.

Na Kosovu je 44,7 odsto teritorije prekriveno šumama. Požari, osim drveća, ugrožavaju i floru i faunu.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021