Vesti
Društvo

Na groblju u južnom delu Mitrovice porušeni spomenici, zarasli u korov

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju zimske ili Velike zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Građani iz severnog dela Mitrovice posetili su pravoslavno groblje u južnom delu grada, gde su upalili sveće i položili cveće na humke svojih najmilijih.
Na groblju u južnom delu Mitrovice porušeni spomenici, zarasli u korov
Groblje u južnodm delu Mitrovice (Foto TV Most)

I ove godine na Zadušnice veliki broj Srba iz Kosovke Mitrovice obišao je groblje u južnom delu grada.

Slika kao i prethodnih godina – spomenici porušeni i zarasli u korov.

Mnogi su imali problema da pronađu grobove svojih najmilijih.

Svaki put nova šteta, ali Srbi ne odustaju od namere da posmrtne ostatke svojih umrlih sahrane na ovom pravoslavnom groblju, na zemlji gde su vekovima živeli njihovi preci.

“Žalosno je što ovo moramo da gledamo iznova i iznova. Da gledamo polomljene spomenike, razrušene i razrovane grobove. Ono što se dešavalo od 1999. godine nije prestalo ni do dana današnjeg” - rekao je protojerej Staniša Arsić.

Prevoz građana autobusima do groblja u južnom delu grada, obezbedili su Crkvena opština kosovskomitrovačka i Privremeni organ opštine Kosovka Mitrovica.

Srbi obišli groblje u Prištini

Na Zadušnice, na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu, u Prištini, grobove svojih bližnjih obišli su malobrojni Srbi koji su ostali da žive u tom gradu i raseljeni iz okolnih sela.

Ista slika godinama i deceniju unazad. Nadgrobni spomenici polomljeni, groblje neočišćeno.

Uvenuo korov u ove zimske dane, tako da iz daljine deluje kao da o groblju neko brine. Do proleća, kada rastinje počinje da bukti.

Malo je Srba danas došlo da se pokloni senima svojih bližnjih.

"Ja nemam nameru da prestajem. Bilo nas ne bilo, ja ću ostati do poslednje. Nemam nameru da odlazim ni da krčim, preprodajem. Nisu mi potrebni novci, već patriotizam naroda, da se okupljamo i oslušnemo", rekla je Đurđa Drmončić iz Prištine.

Đurđa je jedna od malobrojnih Srba koja sa familijom nije napuštala Prištinu.

Za razliku od nje, porodica Trajković u Prištinu dolazi samo za Zadušnice.

"Ja još uvek imam očevinu svoju koja je preko puta hrama svetog Nikole. Niti ko pita, niti ko misli da popravi. Čekamo neka bolja vremena", rekao je Ilija Trajković.

Na okupljanje Srba iz Prištine, makar to bilo samo povodom Zadušnica, poziva i prištinski paroh Saša Mitrović.

"Poručio bih svim vernicima da dolaze, jer je to bitno za nas koji ovde živimo i grobove koji ovde počivaju, da zapale sveću. Bitno je i za očuvanje našeg postojanja i traga da smo ovde živeli i da danas živimo na celoj teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Mitrović.

U Prištini je do 1999. godine živelo 40.000 Srba. Mahom svi su raseljeni.

Tragove njihovog življenja u ovom gradu čuvaju njihovi upokojeni.

Na prištinskom groblju upokojeni su i francuski vojnici pali u prvom svetskom ratu.

Mesto na kojem su sahranjeni sa palim srpskim vojnicima, jedino je koje se iz godine u godinu uređuje i čuva.Ostale vesti

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020