Vesti
Društvo

Na debelom minusu, u Ulici otvorenog srca toplo

Večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina, koja se proslavlja po starom, Julijanskom kalendaru. Proslavi ove godine pažnju posebno pridaju Srbi sa Kosova. U Kosovskoj Mitrovici na šetalištu u podne je otvorena Ulica otvorenog srca, koja se godinama održava 13. januara. Temperaturama ispod nule prkose i posetioci i izlagači. Na zubatom suncu, atmosfera je vesela. Najviše se raduju mališani, koji se tiskaju oko bine uživajući u živopisnom programu.
Na debelom minusu, u Ulici otvorenog srca toplo
Veselo u Kosovskoj Mitrovici (Prinskrin Jutjub@KoSSev)

Za kulturni program manifestacije i ove godine bili su zaduženi mališani iz PU „Danica Jaramaz“ iz K.Mitrovice.

Za svoje vršnjake izvodili su novogodišnje pesmice, recitacije, kao i predstave.

Deca su se na trgu družila i sa maskotama Patrolnih šapa, Maše i medveda, Miki Mausa i Deda Mraza.

Kao i prethodnih godina na štandovima duž gradskog šetališta na današnjoj Ulici Otvorenog srca, koja je otvorena od 12 časova, izloženi su proizvodi uglavnom domaće radinosti – mesne prerađevine, rakija, med, statkiši, sokovi, zatim ručno pletene čarape, kape i šalovi, prirodni lekoviti melemi, kreme i ostalo.

Osim iz Kosovske Mitrovice, izlagači su svoje radove donosili i iz Zubinog Potoka, Grabovca i Velike Hoče.

Jedna od njih je i Mitrovčanka Verica Zubac, koja je na štandu danas iznela svoje organske proizvode.

„Na štandu u ulici Otvorenog srca učestvujem već tri godine, a inače svoje lekovite proizvode reklamiram putem društvenih mreža. Ono što sam danas ovde iznela za posetioce su mast za reumu, krema od nevena, kreme za vene i ostalo“, kazala je Zubac za KoSSev i Kim.

Iz Zubinog Potoka svoje domaće prehrambene proizvode, četvrtu godinu za redom, iznela je Zemljoradnička zadruga iz Zubinog Potoka. U njihovoj ponudi danas su se našli domaći sokovi, džemovi, kiseli krastavci.

Predstavnik ove zadruge, Mihailović Vladimir, naveo je da se uvek odazivaju pozivu da učestvuju u Ulici otvorenog srca.

„Naše proizvode izvozimo u Zapadnu Evropu, ali nije na odmet, da ih i na lokalnom nivou promovišemo i pokažemo narodu čime se bavimo“, kazao je.

Na štandu pletenih proizvoda su se mogle pronaći čarape, kape, i šalovi, koje plete Mirjana Petrović iz Zubinog Potoka.

Radoznalim posetiocima danas je svoj med, rakiju i domaći propolis predstavio Slaviša Joksimović iz Zubinog Potoka.

„Bavim se pčelarstvom i proizvodnjom rakije. Počeo sam pre 30 godina, imam svoj voćnjak i pomaže mi cela porodica, svi učestvujemo u ovome. Inače, držim tezgu na pijaci, svake subote dolazim, ovo danas nam je najveća promocija, da vide ljudi šta proizvodimo“, izjavio je Joksimović.

Milovan Miletić iz Grabovca, dobitnik zlatne medalje za svoje domaće proizvode, danas je na svom štandu izneo mesne prerađevine.

Naveo je da je to porodični biznis i da se prenosi sa kolena na koleno.

Na štandu su se tradicionalno danas mogla naći vina dobro poznate Vinarije Manitašević iz Velike Hoče.

Osnivač ove vinarije otkrio je da je za večerašnju noć prodao po 300l vina Gračanici i Kosovskoj Mitrovici.

Vinarija Manitašević svoja vina proizvodi već 10 godina.

Doček srpske Nove godine nije potpun bez kuvanog vina i pečenog vole, koji se od jutros okreće na ražnju.

Praznično veselje nastaviće se i večeras od 20 časova, muzičkim programom.

Građani će imati priliku da ponoć dočekaju uz nastup pevača Sloba Radanovića, trubačkog orkestra Dejana Petrovića – Big Band, Zvezde Dankosa i DJ.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022