Na centralnom Kosovu bez veće opasnosti od epidemije gripa

Na centralnom Kosovu za sada nema bojazni od epidemije gripa. Lekari poručuju da je prevencija najbitnija.

Podeli ovaj članak sa:
  • Dom zdravlja Gračanica (Foto Kim)

Grip je sezonsko oboljenje koje se javlja u periodu od oktobra do aprila meseca. Njegova pojava praćena je manjim ili većim epidemijama bolesti. Karakteristično je da se brzo širi, da uglavnom ima blagi klinički tok i da prolazi bez neke specifične terapije, navodi za RTV Kim lekar opšte prakse u Domu zdravlja u Gračanici Dalibor Stojanović.

"Trenutna epidemiološka situacija na teritoriji koju pokriva Dom zdravlja Gračanica nije alarmantna. Mi smo u stalnom kontaktu sa nadležnom epidemiološkom službom u Kosovskoj Mitrovici, kao i sa infektolozima koji rade u bolnici u Lapljem Selu. Imamo zakonsku obavezu da prijavljujemo sve slučajeve sa simptomima virusa gripa, tako da smo do sada prijavili možda desetak slučajeva koji mogu da ukazuju na grip“, kazao je Stojanović.

Najbolja prevencija protiv gripa je vakcinacija, smatra dr Stojanović, koja se obično sprovodi u oktobru mesecu, pre širenja virusa. On kaže da je ove godine odziv građana bio jako dobar, ali dodaje da ima i drugih mera.

"Jedna od osnovnih mera prevencije je izbegavanje direktnog kontakta sa obolelim osobama. Jako je važna higijena ruku, upravo zbog indirektnog načina prenošenja gripa. Važno je izbegavati sva mesta javnog okupljanja, odnosno zatvorene prostore u kojima se nalazi veći broj ljudi, provetravati prostorije u kojima se boravi i spava. Takođe, može pomoći i izbalansirana ishrana bogata vitaminima i mineralima“, kazao je dr Stojanović.

Meštani sa kojima smo razgovarali kažu da se od gripa uglavnom štite čajevima, vitaminima i pešačenjem.

"Od gripa se šitim čajevima, zelenim voćem, to je obavezno. Ranije nikada nisam imao grip, a sada malo i ovo vreme ne valja", rekao nam je Stanimir Zarković.

"Pijem čaj, vruće napitke i tako prolazi", kazao nam je Miodrag Radovanović.

"Nikako, kako bi smo mogli da se zaštitimo od gripa, to je epidemija, tu nema zaštite. Ne pijem ništa, samo pešačenje", smatra Igor Marković.

Prema podacima iz Instituta za javno zdravlje "Batut" do sada je bilo 84.969 osoba sa simptomima sličnim gripu, a registrovano je i 15 smrti koje se mogu dovesti u vezu sa gripom. U susednoj Albaniji, virus gripa AH1N1 tokom ove sezone je odneo četiri života.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane